nice beautiful girl shows wet wipes by which removes her makeup

Saznajte zašto vlažne maramice za uklanjanje šminke i nisu baš najbolji izbor…

Apsolutno nema sumnje, vlažne maramice za uklanjanje šminke jesu praktične, jednostavne za korištenje nakon lude besane noći, odlične su na putovanjima, kada nemate prostora ni želje za nošenje flašica i blazinica za čišćenje šminke. No, tu prestaje sve što je dobro o njima, barem tako tvrde dermatolozi.

Naime, maramice za uklanjanje šminke s lica ne sadržavaju potrebne sastojke koji mogu s lica ukloniti svu šminku, masnoću, prljavštinu. Umjesto toga, s njima samo prenosite prljavštinu, šminku i bakterije s jednog mjesta na licu na drugo. Dermatolozi tvrde da su neke žene čak toliko lijene da nakon toga ne isperu lice vodom, nego dalje bakterije prenose na jastuk, koje ponovno s jastuka prelaze na lice i izazivaju začepljenje pora, razne upalne procese, najprije prištiće.

Grube i neefikasne

Dermatolozi takođe tvrde da vlažne maramice za čišćenje šminke uništavaju lice, jer ga je potrebno jače trljati kako bi se šminka počela skidati. Posebno su grube za područje oko očiju, gdje je potrebno ukloniti nekoliko slojeva maskare, te razne vrste šminke (tuševi i olovke za oči) koja se fiksira za kapke. Nakon što dobro istrljate oči, postoji mogućnost prekomjernog opadanja trepavica, iritacije gornjih i donjih kapaka, a s vremenom i pojave crvenila, osjetljivosti kože, hiperpigmentacije, te pojava preuranjenih ili predubokih bora.

Ako ipak ne odustajete…

Ako niste jedna od osoba koja je generalno previše revnosna kada je u pitanju temeljno uklanjanje šminke prije spavanja, pomislićete da su maramice sigurno bolje od ničega, što je svakako istina. Ali, dermatolozi svakako savjetuju da ako ih se ne želite odreći, barem ih upotrebljavajte samo ponekad te poslije svakako temeljno operite lice u toploj vodi koristeći losiono/gel za uklanjanje šminke. Prije nego što počnete trljati područje oko očiju, držite maramicu prislonjenu na kapak barem 15 sekundi dok se šminka i maskara ne počnu lagano otapati.

Nikako ne uklanjajte vodootpornu šminku, posebno vodootpornu maskaru s maramicama, jer neće biti uspješno ni u kom smislu. Vaše će lice ostati neočišćeno, a koža iziritirana, puna prljavština i bakterija!

Izvor: zena.rtl.hr