Banjalučka anesteziologija slovi za jednu od najjačih na području bivše Jugoslavije, a cilj nam je da pratimo svjetske trendove i da novine iz ove oblasti postanu i naša rutina i praksa.

Rekao je to načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra RS Darko Golić. Ova zdravstvena ustanova u petak i subotu biće domaćin Drugog kongresa anestezije i intenzivne medicine sa međunarodnim učešćem “Hipnos 2017”, a očekuje se dolazak velikog broja predavača iz regiona, ali i renomiranih klinika iz SAD.

– Gro programa biće posvećen oboljenjima u trudnoći i rizicima koje nose ta oboljenja na porod, s ciljem da se trudnoća održi maksimalno stabilno i obezbijedi siguran porod, kako za majku tako i za dijete – istakao je Golić.

 Koliko je za UKC značajan dolazak anesteziologa iz svjetski poznatih klinika Mejo i univerziteta Jejl i Stanford.

GOLIĆ: Prvog dana kongresa predavanja će održati profesori iz republika bivše Jugoslavije. Program kongresa je koncipiran po poglavljima iz anestezije i iz intenzivne terapije. U subotu nam dolaze 22 predavača sa vodećih klinika i univerziteta u SAD, Klinike Mejo i univerziteta Jejl i Stanford. Osim teoretskih predavanja, imaćemo i tri radionice o primjeni ultrazvuka u regionalnoj anesteziji, što je svjetski trend. Instruktori će nam biti ljekari iz SAD, koji ostaju ovdje nekoliko dana kako bi radili sa nama. Mi smo dobrim dijelom već ovladali ovim tehnikama, ali cilj nam je da pratimo svjetske trendove i da novine koje se pojave u svijetu postanu i naša rutina i praksa.

Koliko smo daleko od primjene metoda u ovoj oblasti koje se koriste u svjetskim klinikama?

GOLIĆ: Banjalučka anesteziologija slovi za jednu od najjačih na području bivše Jugoslavije. Dolaskom mladih ljekara stasali smo u pravu kliniku koja trenutno ima 41 ljekara od kojih su 33 specijalisti. Edukaciji mladog kadra posvećujemo izuzetnu pažnju i u domenu anestezije, ali i intenzivne terapije. Mislim da ne zaostajemo ni za jednim centrom u okruženju. Ovladali smo svim oblicima opšte anestezije i pratimo svjetske trendove. Dolaskom nove opreme očekujem da će neke stvari koje ne radimo, ući u rutinu. Jedino što ne radimo su operacije na otvorenom srcu, jer nemamo kardiohirurgiju iako su svi mladi specijalizanti prošli kardioanesteziju.

 Koje vrste anestezije koristite na UKC RS?

GOLIĆ: Koristimo sve vrste opštih anestezija i sve vrste regionalnih anestezija kod odraslih. Kod djece se uglavnom rade opšte anestezije, mada je i tu svjetski trend kombinacija ove dvije vrste, ali dječja hirurgija kod nas nema takav obim operativnih zahvata da bismo uveli regionalne anestezije i kod djece.

 Liječenje pacijenata hirurškom metodom nemoguće je bez anestezije. Međutim, mnogi pacijenti se više plaše same anestezije i uspavljivanja nego zahvata koji slijedi. Da li je taj strah od anestezije opravdan?

GOLIĆ: Rad na operacionom stolu je timski rad hirurga koji rješava hirurški problem i anesteziologa koji prati pacijenta vodeći računa o svim njegovim vitalnim funkcijama. Najčešći strah je od toga da li će se probuditi iz anestezije, ili da li će se probuditi u toku operativnog zahvata. Siguran sam da će ovo biti profesija budućnosti. Anestezija podrazumijeva i rad u jedinicama intenzivne terapije, gdje smo najosposobljeniji za oživljavanje pacijenata. Pacijent pod anestezijom smije biti koliko god treba uz nadzor anesteziologa, jer imamo zahvate koji traju i do 14 sati.

Koji su najčešći neželjeni efekti anestezije i koliko često se javljaju?

GOLIĆ: Neželjeni efekti se manifestuju od intraoperativnih kao što je smanjenje pritiska i usporenje srčane akcije do glavobolje kao najčešće postoperativne neželjene reakcije na anesteziju. Međutim, mi koristimo najtanje igle pa se i ta glavobolja javlja u veoma malom broju slučajeva i prestaje već drugi ili treći dan nakon zahvata.

Bezbolan porođaj

 Koliko je epiduralna anestezija popularna kod nas?

GOLIĆ: Saradnja s organizacijom iz SAD, koja je počela prije dvije godine, a čiji je osnovni cilj maksimalno bezbjedan porod i za majku i za novorođenče, dovela je do značajnog povećanja upotrebe epiduralne anestezije. U epiduralnoj anesteziji se kod nas radi skoro 40 odsto porođaja, dok je u svijetu taj procenat oko 90 odsto. Svim mladim majkama savjetovao bih bezbolan porođaj, jer to je zlatni standard u razvijenim zemljama. Kod majki koje su imale operaciju stabilizacije kičme, kod kojih postoji infekcija ili sklonost krvarenju ili neke druge komplikacije, regionalna anestezija se ne preporučuje.

(Glas)