Svakog četvrtka na Vaša pitanja odgovara stručnjak – dr Boris Zec, specijalista pedijatrije, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpke, na Klinici za dječije bolesti. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

BESANE NOĆI

1.Pitanje: Poštovani doktore, moj dječak ima 11 mjeseci. Od desetog mjeseca po noći je počeo da se budi i jako plače. Dudu izbacuje, žmiri i plače.  Kad ga dignemo, još više plače. Smiri se tek kad mu damo vode. Zaspe i onda opet, za pola sata, tako. I tako je od ponoći, pa do pet ujutro. Kad ga stavimo sa nama u krevet, isto tako, ali rjeđa su buđenja. Preko dana dva puta spava, bez problema, nema tih buđenja. Dva zuba ima, nismo ni osjetili kad su nicala. Normalno napreduje, puđe, jede…  Unaprijed hvala… B.J.

Odgovor:

Hvala Vam na pitanju,

Ako sam Vas dobro razumio – posljednjih mjesec dana se javljaju gore navedene tegobe.

Bebe plaču nekad sa razlogom, a nekad i ne baš. Vaš sin je u jednom vrlo uzbudljivom i turbulentnom periodu. Počinje da ustaje, pokušava da pravi prve korake, otkriva nove stvari, zubići na sve strane. Njegov svijet se mijenja, uzbuđenja ima jako puno u odnosu na period „mirovanja“, dok je ležao, kada ste ga nosali.

Dani  znaju nekad biti jako uzbudljivi, ma kako se to nama činilo, tako da se to može odraziti i na san. Jedan od razloga  buđenja i plača može da bude preutopljavanje.  

Zubići su tu i mogu da nam prave probleme i puno prije nego što se pojave.

Posljednji večernji obrok često može da bude problem ako se kasno daje ili ako je pretjerano obilan. Sve ovo gore navedeno je u granicama normalnog.

Međutim, kada beba uporno ponavlja tegobe kao Vaša potreban je pregeld pedijatra.

Sta može da bude ozbiljniji razlog? Zapušen nos, povišena tjelesna temperatura, pojava pelenskog iritirajućeg, osipa, pojave upale uha ili eventualno pojava kilice (hernije)  kod bebe. Ali, to su sva stanja koja ćete riješiti na pregledu kod Vašeg pedijatra.

PROBLEMI SA DOJENJEM

2.Pitanje: Poštovani doktore, imam bebu staru mjesec i po dana. Isključivo ga dojim, ali se baš mučimo. Za mjesec dana dobio je 500 gr. On lijepo jede prvih nekoliko minuta, dok mlijeko ide brže, ali ono zadnje mlijeko koje treba malo jače da povuče, on neće da vuče, već počne plakati. Pedijatrica me je savjetovala da to izdojim pa mu dam na kašičicu kako bi dobio više tog zadnjeg mlijeka (što on isto ne prihvata sa oduševljenjem). Stolica mu je uredna i sve ostalo; pedijatrica kaže da je za deset. Inače, često bljucka, pa ja ne znam da li mu je to stvarno višak ili je zbog toga što se on puno vrti, jer je jako živahan, pa mu se mlijeko ne primi. Imate li nekakav savjet za mene šta da radim da on bolje vuče i da izbjegnemo tu kašičicu i kako da znam da je dovoljno pojeo, jer se ja stalno bojim da je gladan (kada tako počne da plače dok ga dojim)? Unaprijed hvala. M.G.

Odgovor:

Hvala na Vašem pitanju.

Vaša beba je dobila 500 g za jedan mjesec na tjelesnoj masi što je prihvatljivo. Pri tome navodite da ima uredne stolice, da su pelene mokre, Vaš pedijatar kaže da je sa bebom sve u redu, tako da ne trebate da brinete.

Svaka beba ima svoj ritam i način hranjenja. Bilo je potrebno vrijeme da se naviknete jedno na drugo. Sam čin hranjenja za bebu je fizički izuzetno zahtjevan, tako da je bebama, naravno, puno lakše na početku podoja dok se ne zamore. Potrudite se da podoj bude vremenski dovoljno dugačak, ali i kvalitetan, tako da Vam ne spava na dojci. U toku hranjenja  podignite bebu da podrigne ma koliko se bunila. U prvih pet minuta podoja beba povuče gotovo 80% mlijeka koliko joj treba.

Kako ćete znati da li dobija dovoljno mlijeka? Najbolji način je redovna kontrola kod Vašeg pedijatra koja podrazumijeva pregeld i vaganje, tj dobijanje na tjelesnoj masi. Ali, možete pratiti i vremenski razmak između dva podoja, odnosno kad Vam se beba budi i počinje da plače, kao i broj stolica i pojavu punih mokrih pelena. Za sada mislim da nema razloga da se brinete, samo tako nastavite. Vi se samo opustite, a tako će i beba da uživa u Vašem mlijeku.

ŠIFRA DIJAGNOZE

3.Pitanje: Pozdrav. Prijateljica me zamolila da pitam šta znači jedna šifra. Šaljem sa slikom te šifre (fotografija poznata redakciji, a zaštićena zbog identiteta djetea). T.S

Odgovor:

Hvala Vam na pitanju.

Šifra je vezana za citogenetsku nomenklaturu  (molekularna citogenetika MLPA-analiza koju ste vi radili),  i Vama  neće značiti puno.

Puno je važnije zbog čega ste radili ovu pretragu kod vašeg dječaka te u skladu sa kliničkim nalazom,  porazgovarajte sa Vašim pedijatrom i genetičarom koji su tražili navedenu pretragu. Vjerujem da su Vam već i objasnili navedeni nalaz.