Jedan od najbržih i prilično efikasnih načina za utvrđivanje drugog stanja je test za trudnoću.

Supstanca koja se koristi kod testova za trudnoću je HCG  hormon koji kod žena nastaje u najranijoj fazi drugog stanja. Intenzivno se njegova koncentracija pojačava oko 6 sedmice drugog stanja, a na maksimumu je između 9. i 13. nedjelje trudnoće. Taj hormon jajna ćelija počinje da produkuje samo četiri dana poslije oplodnje, a nalazi se u svim  tjelesnim tečnostima žene. Zapravo, prisustvo HCG hormona se prvo može utvrditi u krvi, poslije oplodnje, a nakon nekoliko dana i u mokraći. Ovaj hormon se upravo koristi u testovima za trudnoću jer je uzimanje mokraće mnogo jednostavnije i komfornije, od uzimanja uzorka krvi iz vene.

Kada je najbolje uraditi test na trudnoću?

Test na trudnoću neće biti pouzdan ako ga uradite tokom dvije sedmice od začeća ili ako Vaša menstruacija kasni tek jedan dan. Pošto  se ovulacija događa sredinom menstrualnog ciklusa, dakle oko 14 dana poslije menstruacije, a sjemena tečnost opstaje u tijelu i do 5 dana, postoji mogućnost da ostanete trudni i prije i nakon ovulacije, što zapravo znači da plodni dani traju oko 7 dana. Zato, sačekajte minimum 14 dana poslije mogućeg dana začeća da biste bili sigurni u ispravnost testa.

Zato, ako smatrate da ste trudni, a imate negativan rezultat na testu, trebalo bi da sačekate još neki dan za ponovno testiranje.

Test može da pogriješi ako menstruacija kasni dan, dva, međutim, ako vam kasni nedjelju dana, rezultat testa je sigurno tačan, a sve zbog toga što je tanka granica u nivou hormona koji test mjeri.

Važno je da pažljivo pratite uputstvo za upotrebu i da testu nije istekao rok trajanja ako ste ga dugo čuvali kao i da ga čuvate od ekstremne toplote ili hladnoće.

Da li i blijeda crta na testu znači pozitivan rezultat?

I mutna, slaba i blijeda  linija (obično je to plava ili roze crta) znači da je test pozitivan, odnosno da ste u drugom stanju zato što nivo hormona HCG-a nije isti kod svih žena.

Način upotrebe

Testovi su napravljeni tako da je vidljiva reakcija između hCG i antitijela u vidu obojene linije na test traci.  Antitela su na pločici na koju se aplikuje kap mokraće. Promjena boje u vdu crte  je dokaz  da se reakcija odigrala, što znači da je žena trudna.  Test se radi kod kuće, brzo i lako, a biće pouzdaniji ako se koristi prva jutarnja mokraća.

Napomene: Testovi na trudnoću u “kućnoj varijanti” su tek takozvani “screening” testovi. To znači da, ako je rezultat testa negativan, a pokazuju se simptomi i znaci rane trudnoće, potrebno je da se obratite Vašem ljekaru, odnosno ginekologu, kako bi se utvrdilo stvarno stanje. S druge strane, ako je rezultat testa pozitivan, potrebna je prva posjeta ginekologu-akušeru.

Kada primjenjujete test, dvije crtice pokazuju da se začeće dogodilo, a jedna crtica pokazuje da niste trudni. Medjutim, ako je test negativan, a ne dobijete ciklus ni 7 dana od očekivanog roka, treba ponoviti testiranje. U slučaju da test opet bude negativan, javite se ginekologu. Lažni rezultati testa mogu biti posljedica primjene određenih lijekova koji sadrže hCG ili nekih zdravstvenih stanja kao što su ciste na jajniku ili vanmaterična trudnoća.  Alkohol, kontraceptivne pilule, analgetici, antibiotici i hormonska terapija koja ne podrazumijeva hCG neće uticati na rezultate testa na trudnoću ove vrste.

Šta kaže statistika? Otprilike tri četvrtine testova  na trudnoću je pozitivno ako je žena trudna, u slučaju da mesntrualni ciklus kasni od 4 do 7 dana. Međutim, ako menstrualni ciklus kasni dvije nedjelje, pouzdanost testa je skoro 100%.  Pouzdanosti testiranja mokraće kod kuće su 95% pri kašnjenu ciklusa od deset dana.

Testovi i vanmaterična trudnoća

Kada je riječ o vanmateričnoj trudnoći, odnosno kada oplođena jajna ćelija počinje razvoj  u jajovodu, jajniku ili u trbušnoj duplji, a ne u materici, žena obično ima sve simptome trudnoće, a test pokazuje negativan rezultat. To se objašnjava činjenicom da koncentracije hCG  nisu dovoljno visoke kada se  jajna ćelija razvija van materice. Pošto je vanmaterična trudnoća potencijalno opasna za život pacijentkinje, podaci o koncentracijama hCG mogu biti od velikog značaja.

Test na trudnoću za vrijeme menstruacije i poslije embriotransfera

Testovi za trudnoću koji su bazirani na uzorku mokraće i koji su namijenjeni za kućnu upotrebu ne rade se za vrijeme menstrualnog ciklusa.

Petnestak dana poslije embriotransfera obično se radi test za dokazivanje rane trudnoće koji se zove beta-HCG i radi se sa uzorkom krvi pacijentkinje.