Na Trgu krajine juče je obilježen Međunarodni dan bez automobila. Organizovan je i saobraćajni poligon, a u užem centru grada bio je obustavljen saobraćaj.

Na ovaj način grad Banjaluka priključio se gradovima širom svijeta koji obilježavaju ovaj dan, te ukazuju na značaj zdrave životne sredine i održvi razvoj.

Banjaluka je juče obilježa Međunarodni dan bez automobila, 22. septembar. Namjera je da se našim sugrađanima se probudi svijest oko značaja zdrave životne sredine. Promovišu se i alternativni načini prevoza. U svrhu toga organizovan je i poligon za mlade bicikliste, koji su pokušavali da savladaju prepreke koje su im postavljene. Nije bilo teško kažu, ali je potrebna koncentracija i snalažljivost.

Tradicionalno, u zadnjih 15 godina cilj je da se sugrađanima da skrene pažnja na alternativne prevoze, s obzirom da je sve više registorvanih automobila u Banjaluci.

– Prvo je preventiva u smislu bezbjednosti saobraćaja sa posebnim naglaskom na što manje zagađenje čovjekove okoline. Akcenat je takođe na tome da se mogu primjenjivati i drugi vidovi prevoza, alternativni, počev od bicikla, kao i hodanja pješke – rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.

Činjenica jeste da se u Republici Srpskoj svake godine povećava broj registrovanih motornih vozila, da je nažalost svake godine starost motornih vozila sve veća, a samim tim i podatak je da što su stariji, veći su zagađivači. To je dovoljan pokazatelj da o ovom problemu treba povesti računa – dodao je Ranko Babić, generalni sekretar AMS RS.

Akciji su se tradicionalni priključili MUP RS i Grad Banjaluka. Prilika je ovo i da se govori o bezbjednosti u saobraćaju ali i da se promoviše i biciklizam kao sport.

– Biciklisti i pješaci su jedna od ugroženijih kategorija u saobraćaju. Zato, i ovom prilikom pozivamo sve vozače da se pridržavaju propisa i da prvenstvo u saobraćaju ustupe biciklistima i pješacima na način na koji je to propisano zakonom – naglasio je Dragan Milošević, komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka.

– Ovo je tema koja je u poslednje vrijeme sve više aktuelna, pa smo pokrenuli neke postupke koje podrazumjevaju uređenje staza, biciklističkih staza, bike sharinga i svega onoga što imaju drugi evropski gradovi. Kada mi posmatramo procenat koliko oni imaju biciklističkih staza daleko smo mi od toga, ali svaki put počinje prvim korakom a mi smo ove godine načinili te korake i na tome ćemo sigurno raditi u ovom periodu – dodao je Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

Ovakvim i sličnim manifestacijama među našim sugrađanima nastoji se probuditi svijest o zagađenju naše živtoen sredine. Korištenje nemotornih prevoznih sredstava svakako doprinosi zdravijem načinu života, ali i manjim troškovima.

(Srpskacefe)