Na samom vrhu turističke ponude Republike Srpske tokom posljednjih nekoliko godina nalaze se avanturistički i ekstremni sportovi, a među najatraktivnije turističke destinacije ubrajaju se i planinski centri i banje, rekla je Srni viši stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Srpske Dijana Đuričić.

Đuričićeva je navela da planinski centri već tradicionalno privlače veliki broj zaljubljenika u zimske sportove, ali i tokom ostalih mjeseci predstavljaju atraktivnu destinaciju za turiste.

“Među ljubiteljima skijanja prednjači olimpijska ljepotica Jahorina, sa više od 20 kilometara uvijek odlično pripremljenih skijaških staza sa tri šestosjeda, četiri ski-lifta i dva dvosjeda, koja svakog časa mogu da prevezu više od 10.000 skijaša”, rekla je Đuričićeva Srni.

Ona je istakla da banjski turizam u Republici Srpskoj ostvaruje sve veći broj posjeta stranih i domaćih turista, prvenstveno baziranih na pružanju zdravstvenih usluga liječenja.

“Bogati izvori mineralnih, termalnih i termomineralnih voda, karakteristični za ovo podneblje, idealni su za liječenje različitih vrsta bolesti -kardiovaskularnih, reumatskih, kožnih i drugih oboljenja, a u ovoj oblasti u ponudi prednjači renovirani zdravstveno-turistički centar `Banja Vrućica`, koji je danas sigurno jedan od vodećih zdravstvenih, velnes i kongresnih centara u regionu”, napomenula je Đuričićeva.

Prema njenim riječima, Republika Srpska se danas sve više izdvaja kao značajna destinacija avanturističkog turizma, koji privlači sve veći broj gostiju u avanturističkim i ekstremnim sportovima, kao što su rafting, paraglajding, hajking, bajking, tandem skokovi padobranom i vožnja kajaka.

Đuričićeva je podsjetila da su najatraktivnije destinacije avanturističkog turizma tokovi Vrbasa i Tare, ali i planinska područja Kozare, Sutjeske, Jahorine, Lisine i Ozrena.

“Nacionalni parkovi `Kozara` i `Sutjeska` su, takođe, veoma interesantne naše turističke destinacije, te posjetioci ovih prirodnih oaza mogu da uživaju u raznovrsnim sadržajima, kao što su planinarenje, šetnja uređenim pješačkim stazama, lov i ribolov”, naglasila je Đuričićeva.

Ona je dodala da posjeta ovim parkovima može imati i edukativni karakter, zahvaljujući burnim dešavanjima koja su se odigrala na njihovom tlu.

Uvijek atraktivna u Srpskoj je i ponuda vjerskog turizma, kaže Đuričićeva, gdje je najznačajnija istočna Hercegovina, dok velike potencijale Republika Srpska ima i kada je riječ o lovnom i ribolovnom turizmu, ali je i dodala da posljednjih godina na značaju sve više dobija i eko-etno ponuda Republike Srpske.

“Najatraktivnije destinacije ovog tipa su Etno-selo `Stanišići`, kod Bijeljine, i sve poznatije područje Šipova i njegove okoline, koje, zahvaljujući brojnim seoskim domaćinstvima i njihovim ljubaznim domaćinima, postaje sve interesantnija lokacija na turističkoj mapi Republike Srpske”, rekla je Đuričićeva.

Ona je napomenula da ne treba zanemariti i brojne kulturne i zabavne manifestacije, te međunarodne muzičke festivale kao što su “Demofest”, “Dukatfest” i “Kozarski etno” u Banjaluci, “ZET” u Šipovu i “OK fest” na Sutjesci, kao i brojne druge manifestacije, koje se održavaju širom Srpske i privlače veliki broj posjetilaca.

“Domaći turisti, uglavnom, se baziraju na posjete izletničkog karaktera, dok se stranci odlučuju za nešto duži boravak i, kada je riječ o eko-turizmu, najviše se interesuju za smještaj kamperskog tipa“, kaže Đuričićeva.

Tokom sedam mjeseci ove godine Republiku Srpsku posjetilo je 192.038 turista, koji su ostvarili 448.170 noćenja, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja gostiju za 1,6 odsto, a broja noćenja za 3,3 odsto.

Najveći broj dolazaka i noćenja ostvarili su gosti iz regiona – Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Domaći turisti su najveći broj noćenja ostvarili u ostalim turističkim mjestima koja posjeduju atraktivne faktore, na primjer, klimatske, kulturno-istorijske, te riječna i jezerska mjesta, zatim slijede planinska, pa banjska mjesta.

Međunarodni dan turizma obilježava se sutra, a tema proslave ove godine je “Održivi turizam – alat za razvoj”, što je u skladu s tim da je 2017. proglašena za godinu održivog turizma i razvoja.

(Srna)