Svakog četvrtka na Vaša pitanja odgovara stručnjak – dr Boris Zec, specijalista pedijatrije, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpke, na Klinici za dječije bolesti. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

VLAŽNE MARAMICE – DA ILI NE?

1.Pitanje: Poštovani doktore, interesuje me korištenje vlažnih maramica u prvim mjesecima bebinog života? Da li je bezbjedno? Kakve su Vaše preporuke i savjeti? Hvala Vam. J. L.

Odgovor: 

Hvala Vam na pitanju!

Da li je bezbjedno korištenje vlažnih maramica u prvim mjesecima života?

Sigurno da da, mada ne znam šta pod tim bezbjedno mislite. Živimo u vrijeme kada postoji komforno rješenje za sva stanja u kojem se Vaše beba može naći. Jednokratne superupijajuće pelene, gotovo da djecu ne morate ni presvlačiti, ogrlice za smanjenje bolova pri nicanju zuba, kapi protv grčića, zatim, raznorazni alarmi za monitoring bebinog sna, pa aspiratori za nos koji se priključe na usisivač, tableti za zabavu da bi konačno nešto pojeli kako treba, hranilice, vrtići, čudesa. Da li su i oni bezbjedni za Vašu bebu?

I na kraju vlažne maramice, koje nisu sve iste. Imate sa različitim mirisima, one isključivo za bebe sa osjetljivom kožom (?!)), te za bebe sa normalnom…Međutim, priroda se ne da, ma kako pokušavali da je prevarimo. Pa još uvijek se desi da bebi prođe pored pelene i da umokri čitav krevet, pa da su djeca bolna i da imaju temperaturu prilikom nicanja zubića, da imaju grčiće, da su im nosevi nikad više začepljeni, da ne spavaju noćima…

Vlažne maramice iz Vašeg pitanja su sigurno dobre i zahvalne prilikom presvlačenja ali samo kad ste negdje na putu i u neuslovnim situacijama ili možda u savjatovalištu kod Vaše doktorice.

Kod kuće, mlaka voda i kupka i čista otkuhana pamučna pelena, te nakon toga njega neutralnom kremicom sigurno će pomoći bebici da joj koža bude zdrava u pelenskoj regiji.

POVREMENA TEMPERATURA: DA LI JE UZROKOVANA NICANJEM ZUBIĆA?!

2.Pitanje: Poštovani doktore, imam sina od pet mjeseci. U posljednje tri večeri ima blago povišenu temperaturu. Danju je sve odlično, živahan je i veseo, temperature nema, već se pojavi pri spuštanju večeri. Nije nervozan i ne plače. Ona jednostavno sama od sebe nakon nekoliko sati prođe. Šta bi  mogao da bude uzrok, da li su to zubići u najavi? Sanja

Odgovor: 

Hvala Vam na pitanju.

Pojava povišene tjelesne temperature u vrijeme koje ste Vi naveli (od 4-7 mjeseca života) često se objašnjava nicanjem zubića. Ukoliko se uz povišenu tjelesnu temperaturu javlja pojačana salivacija (slinjenje), odbijanje hrane, pojava proljevastih stolica, može se sa sigurnošću reći da se radi o nicanju. Prethodno treba isključiti nastanak infekcije kao najčešći uzrok povišene tjelesne temperature. U prevodu, javite se Vašem pedijatru.

Povišena tjelesna temperatura se ne može direktno objasniti i smatra se, da u tom periodu dolazi do blagog pada imunog sistema koji kompromituje organizam na koga djeluju uzročnici koji inače ne mogu da prouzrokuju značajnu štetu organizmu, te da dolazi do pojave povišene tjelesne temperature kao znak reakcije organizma. Djeluje komplikovano, ali rezultat je sljedeći: Vi ćete kod Vaše bebe jednostavno znati da će doći do porasta tjelesne temperature prilikom nicanja zubića, beba će biti nervozna i bolna  neće spavati nekoliko noći. Daćete analgetik i antipiretik (Paracetamol u odgvovarajućoj dozi) i to će proći do sljedećg nicanja.

Nicanje zubića uglavnom je frustrirajuće i za Vas i za bebu, ali sjetite se da je to još samo jedna faza, koja će proći.

DA LI EPIDURAL NEGATIVNO UTIČE NA BEBU?

3.Pitanje: Hvala Vam što dajete savjete, a ono što mene muči možda, naizgled, i nije pitanje za Vas. Ali… Ja sam trudnica koja se kroz nekoliko mjeseci treba poroditi. Mene interesuje da li Vi kao stručnjak preporučujete epidural? Znam da je to pitanje za ginekologa, ali bih voljela da čujem i Vaše mišljenje s obzirom na to da sam čula da pojedini pedijatri nisu pristalice ovog vida obezboljivanja porođaja, jer on sa sobom nosi posljedice po bebi? Kakva su Vaša iskustva i da li je to zaista tako? Značio bi mi Vaš odgovor, jer nisam načisto sa tom odlukom. Srdačan pozdrav od buduće mame Tatjane.

Odgovor: 

Poštovana Tatjana, hvala Vam na pitanju.

Rekli ste da je ovo pitanje za ginekologa. Interesuje  Vas moje mišljenje i ja ću nastojati da budem prilično kratak. Inače, Vaše pitanje bi moglo biti uvod u jednu puno širu temu.

Pitanje je i za pedijatre. Itekako. Sva naša razmišljanja i životna djelovanja su uglavnom vezana za djecu za njihovu dobrobit. Deklarativno, naravno.

Epidural-bezbolan porođaj?

Epiduralna anestezija je procedura kojom se ubacuje medikament u epiduralni prostor kičmene moždine, čime se postiže bezbolnost donjih partija tijela bez uticaja na kontrakcije materice. Tako bi uprošćeno zvučala definicija.

To je najpopularnji način anelgezije u porođaju u industrijalizovanim zemljama i svoju pravu primjenu je počeo da dobija još u osamdesetim godinama prošlog vijeka. U SAD 70 % poroda se završavaju u epiduralu i od tih 70% prirodnim putem. Razmišljajući o Vašem pitanju, znatiželja me natjerala da pronađem studije o epiduralnoj anesteziji koja je u domenu anesteziologa i ginekologa. Naišao sam mnoštvo radova, iskustava, članaka o benefitima i rizicima epiduralne anestezije. I svi oni su uglavnom vezani za majku. Benefit za bebu nisam našao.

O rizicima za bebu, praćenju bebinog razvoja i sporednim efektima, ima vrlo malo studija, gotovo simbolično se javljaju, što potvrđuje ovu gore navedenu tvrdnju.

O rizicima i benefitima za majku ne bih da govorim jer je to u domenu nekih drugih specijalnosti. Rizici za bebu su specifični. Iako se tvrdi da vrlo mala količina anestetika uopšte dospijeva u krvotok majke pa samim tim i u bebin krvotok, zanemaruje se činjenica o funkcionalno nezrelom sistemu jetrenih enzima kod beba kojima je potrebno puno duže vremena da metabolišu i te male količine koje eventualno dospiju u krvotok beba. Dokumentovani su pojave bradikardije tj usporenja rada srcan akon poroda koja je tranzitornog karaktera, pojačana učestalost respiratornog distresa, uz niži APGAR score (ocjena bebe u 1. I 5. minutu nakon porođaja). Takođe opisane su pojave koje su vezane uz poteškoće sa dojenjem, kao i neuobičajeno ponašanje beba u prvih mjesec dana.

Moja razmišljanja idu ne u pravcu osude žena koje žele da rađaju u bolnici, privatnoj, državnoj, prirodno, na carski rez ili u epiduralu. Taman posla. Želja mi je da se ženama predstavi i druga strana priče i rizik procedura kako bi se podigla svijest i da bi adekvatno mogle da donose odluke, a čini mi se da im to nije na pravi način prezentovano.

Sem toga, mislim da nisam ja najpozvaniji da pričam o bolu u toku poroda .