Kaldrma, crteži po trotoaru, neobične klupe i novo cvijeće, razne su ideje građana za uljepšenje šetališta, ali u jednom su svi saglasni, a to je da žele što više zelenila i stabala.

Kako je pospremanje popularnog „Parkića“ u pješačkoj zoni u Ulici Bana Milosavljevića počelo, tako se Banjalučanima želja za novim modernim centrom pomiješala sa nostalgijom za starim.

Najviše ih je pogodilo to što su već tri stabla posječena, koji mnogima bude razne uspomene, pa se sada pribojavaju da beton potpuno ne zamijeni zelenilo u centru.

– Uvijek sam za korak naprijed, za modernizaciju i sređivanje. I bio je red da konačno nešto urade sa šetalištem, ali žao mi je što su stabla stradala, tu sam djevojku upoznao, a nekada sam bježao i sa časova i tu sedio – komentarisao je Bojan Stojčić, koji se nada se će nova stabla biti što prije posađena.

Osim što žale za stablima, koja su, kako objašnjavaju u Gradskoj upravi morala biti posječena jer su bila stara, građani su puni i ideja kako bi centar mogao izgledati.

– Žao mi je stabala, nadam se da će novi izgleda to opravdati. Bilo bi zanimljivo da imamo nešto poput kišobrana u Novom Sadu. Svi bi se oduševili, a centar bi sa malo truda izgledao bolje nego ikad. Čak su i oni crteži po trotoaru zanimljivi – komentarisala je jedna Banjalučanka.

Za sada ništa od šarenih ideja jer, kako je gradonačelnik Igor Radojičić najavio, radovi obuhvataju popločavanje granitnim pločama, izgradnju nove rasvjete, mobilijara, oborinske kanalizacije i instalacija, dok će dijelom biti obnovljen i postojeći drvored.

– Niče jedan dio nove slike urbanog centra grada. Gospodska ulica je unazad nekoliko godina rekonstruisana, a nova gradska administracija nastavlja sa uređenjem pješačke zone u užem centru grada i prva faza toga jeste rekonstrukcija „Parkića“ – dodaje Radojičić.

Sve će biti gotovo do marta sljedeće godine, a koštaće 400.000 KM.

Niko ne sumnja da će centar grada biti mnogo ljepši, građani se raduju novom izgledu, a oni kreativni su dali i nekoliko zanimljivih prijedloga. Ko zna, možda gradonačelnik i razmisli o nekoj o njih.

Šta biste voljeli vidjeti u „Parkiću“ ?

Đorđe Tihomirović

Neki detalj poput natpisa Banjaluka, koji je nedavno bio pored Trga Krajine. To jako lijepo i moderno izgleda, a ne košta skoro ništa. Ljudima bi bilo zanimljvo slikati se pored toga, a sigurno bi se svidjelo i turistima.

Robert Dacešin

Bilo bi super vidjeti neku malu fontanu. Gradu baš nedostaje fontana, ne znam zašto to ne naprave. Isto tako, mislim da bi bilo lijepo kad bi popločali pod nekom kaldrmom.

Nataša Malić

Samo neka ne diraju zelenilo. Onom šetalištu treba drveće, trebamo ih čuvati i saditi još više. Svaki dio grada je bolji kada u njemu, osim betona, ima i cvijeća i drveća. Sigurna sam da su svi saglasni s tim.

Bojan Dobrijević

Klupe raznih oblika bi bile odlične i dale dozu kreativnosti. One u Parku Petar Kočić su zanimljive, pa bi bilo lijepo vidjeti nešto slično i u „Parkiću“. Nešto umjereno, da ne bude previše šareno, ali da ne bude ni monotono.

Izvor: blicrs