Danas je praznik posvećen Svetoj Tekli, svetiteljki iz perioda ranog hrišćanstva o kojoj se u Srbiji malo zna iako se dio njenih mošti čuva u našem komšiluku.

Sveta Tekla je djetinjstvo i mladost provela kao i svaka djevojka iz Ikonije – učila se vezu, domaćim poslovima i spremala za udaju. Međutim, kada joj je bilo 18 godina, Tekla je otišla na propovjed apostola Pavla i ovaj događaj iz korjena je promjenio njen život.

Priča kaže da je Tekla opčinjena slušala Pavla tri dana i tri noći i da se nakon toga potpuno okrenula vjeri i Hristu zaveštala na djevičanstvo.

Bijesna jer ćerka više ne želi da se uda, njena majka ju je tukla i izgladnjivala, a kada ni to nije pomoglo, otišla je kod lokalnog sudije i tražila da Teklu spale. Sudija je uslišio majčinu želju, međutim, na opšte čuđenje, otkriveno je da Tekli vatra ne može ništa. Nakon toga, djevojka je krenula sa apostolom Pavlom pomažući mu i propovjedajući život prema Hirstovim zapovjestima.

Život prepun iskušenja i nevolja

Međutim, to nije bio kraj njenim nevoljama. Privučen djevojačkom ljepotom, starješina grada u koji su došli, pokušao je da je otme, a kada je djevojka uspjela da pobjegne, optužio ju je kao “hrišćanku koja se gnuša braka”. Vlasti su je osudile i bacile divljim zvjerima, međutim, ni one ne htjedoše da dodirnu Teklu. Starješina grada nije imao izbora nego da je pusti na slobodu, a ona je nastavila da propovjeda Jevanđelja i uspjela je da preobrati mnoge mnogobožce.

Nakon ovoga, svetiteljka požele da se osami i posveti molitvi i, uz blagoslov apostola Pavla, povuče se na neko pusto mjesto posvetivši se iscjeljivanju bolesnika. Predanje kaže da su lokalni ljekari i travari postali ljubomorni na Teklu i da su poslali grupu mladića da je siluje i tako oskrnave. Vidjevši da ne može da pobjegne progoniocima, Sveta Tekla zamoli Boga za pomoć i u tom trenutku pred njom se otvori stijena koja je sakri. Po predanju, upravo ovo je i bio grob pravedne i vjerne Hristove nevjeste Tekle.

Pomaže vjernicima u nevolji

Zbog ljubavi prema Bogu koju je pokazala za života ova svetiteljka se uzima kao primjer svima koji žele da istraju u svojim planovima. Vjeruje se da će upravo Sveta Tekla pomoći svima koji na današnji dan počnu da rade nešto, a zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići.

Sveta Tekla smatra se “prvostradalnicom” među ženama i takođe njihovom zaštitnicom. Narod smatra da će danas damama koje odu u crkvu i iskreno zamole svetiteljku, biti ispunjena jedna želja dokle god je iskreno i duboko žele i vjeruju.

(mojabanjaluka)