Jesen je donijela miris pečenog kestena, koji s ljubavlju na ulicama grada peku najveći poštovaoci ove poslastice. Svojim radom oni su prenosili, ali i stvarali tradiciju po kojoj je Banjaluka postala poznata, međutim, sav smisao urušavaju oni koji žele isključivo da zarade od ovog posla pa kesten prodaju u lošim uslovima i sa neispravnim papirima.

To tvrde u Udruženju kestenjara. Jedan od članova ovog udruženja je i Danijel Tančica koji se dugi niz godina bavi ovim poslom od kojeg, kako kaže, njegova porodica živi veći dio godine.

– Više od šest mjeseci nakon sezone živimo od tog rada, srećom, mušterija ima, kupuje se, pogotovo u startu sezone koja traje 60 dana, ali se može produžiti. Tako svake godine doplatimo produženje dozvole jer se kesten može nabaviti i u januaru. Prošle godine smo radili do 25, a pretprošle do 29. decembra, dok ove planiramo i duže – kaže Tančica.

Dodao je da Udruženju kestenjara najveći problem predstavljaju nelegalni prodavci na divljim lokacijama na kojima se kesten prodaje po nižoj cijeni.

– Naše udruženje se stalno bori protiv toga jer dajemo pare za lokacije. Naplaćamo se raznih dozvola, dok se na divljim lokacijama sa papirima za kokice prodaje kesten ili kukuruz – naglasio je Tančica.

Najveća razlika u njihovom i onom kestenu koji se prodaje na nelegalnim mjestima je u higijeni i pripremi.

– Trudimo se da održimo kvalitet, borimo se da sve bude uredno i čisto, kupujemo dobar kesten, svjež – kaže Tančica.

Predsjednik Udruženja kestenjara Goran Golić potvrdio je da imaju probleme sa nelegalnom prodajom.

– Imamo trećinu gubitaka zbog divlje prodaje koja se odvija u nekoliko naselja, oni odvlače mušterije i to nije u redu jer mi plaćamo sve dozvole i idemo na licitacije da bismo imali lokaciju. Bilo bi bolje da se učlane u udruženje jer se naši članovi često viđaju sa mnom i drugim radnicima, stalno se družimo i pomažemo. Pečenje kestena je nešto što je zanimljivo narodu i što ih izvlači iz kuća da malo prošetaju i razgovaraju – zaključio je Golić.

U ovom udruženju očekuju da reaguju inspekcijski organi i uklone nelegalne prodavce sa ulica.

Uživanje u kestenu

Ljubitelji dobrog zalogaja i ne znaju za probleme kestenjara već uživaju u slatkim plodovima jeseni.

– Nema ništa ljepše nego ruke zagrijati toplim kestenom, a još ljepše ga je jesti. Slažem se da ljude koji se legalno bave ovim poslom treba podržati u borbi protiv onih kojima je zarada na prvom, a kvalitet prodate robe na posljednjem mjestu – kazala je Jovana Rakić koju smo zatekli kako kupuje kesten.

(Glas Srpske)