????????????????????????????????????

U okviru velike akcije Gradske uprave Banjaluka i društveno odgovornih kompanija počeli su radovi na još dva dječija igrališta, u naseljima Obilićevo i Borik.

Riječ je o igralištima na plaži kod Zelenog mosta u mjesnoj zajednici Obilićevo, koju mališanima poklanja Unikredit banka, i dječijem igralištu u naselju Borik, u Knežopoljskoj ulici, kojeg grade kompanije “Aragosta invest”, “Hidrokop”, “Malbašić kompani” i “Gradip”, saopšteno je iz Gradske uprave.

Na plaži kod Zelenog mosta biće izgrađeno novo igralište, površine oko 2.280 metara kvadratnih.

Igralište će biti namijenjeno za djecu od dvije do 12 godina i sadržavaće grupu različitih igračaka koje, između ostalog, služe za razvijanje snage, fleksibilnosti i motorike, savladavanja straha od visine, a istovremeno pružati zabavu i rekreaciju.

Pojedine sprave za igru biće prilagođene djeci sa posebnim potrebama, a uz igračke, u rubnim zonama igrališta predviđeno je postavljanje klupa i korpi za otpatke.

Unikredit banka je za ovu investiciju izdvojila oko 50.000 KM.

Ista vrijednost je i igrališta u Knežopoljskoj ulici, donacija četiri kompanije, koje istovremeno mališanima naselja Borik grade i igralište u Ulici Rade Vranješević.

Idejnim projektom, u Knežopoljskoj je predviđena izgradnja dječijeg igrališta kao otvorene, uređene površine, sa rekvizitima za igru djece, organizovano tako da ispunjava sve zahtjeve bezbjednosti u skladu sa važećim standardima, a koja će biti funkcionalna i atraktivna korisnicima.

“Rekviziti će biti raspoređeni na dvije odvojene površine, obložene gumenom podlogom za ublažavanje pada, na način da se omogući neometano kretanje i igra djece uzrasta od dvije do 12 godina. Od igračaka na igralištu će biti kula sa toboganom i penjalicom, visinoimjer, njihalice, ljuljaške, klackalice, vrtuljak i druge”, navedeno je u projektu.

Od početka godine, od kada je počela akcija Gradske uprave, sagrađeno je šest igrališta, a na više njih u toku su različite faze gradnje.

U toku su i pregovori sa novim društveno odgovornim kompanijama, kojima je grad ponudio lokacije za igrališta kako na gradskom, tako i u prigradskim i seoskim područjima.

(Srna)