Svaka republika nekadašnje Jugoslavije može se pohvaliti prirodnim ljepotama od kojih zastaje dah. Širom teritorije koja je nekada predstavljala cjelinu, postoji bezbroj mjesta karakterističnih po zadivljujućoj prirodi, a neka od njih, ona najljepša, dobila su status Nacionalnih parkova.

Za početak, malo brojki: na teritoriji Srbije, Makedonije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije postoje ukupno 26 nacionalnih parkova. Najviše ih je u Hrvatskoj, čak 8. Srbija ih ima 6 (tu, naravno, računamo i Nacionalni park Prokletije koji se nalazi na Kosovu i Metohiji). Ako ste avanturista i zaljubljenik u prirodu i volite da istražujete biljni i životinjski svijet, donosimo vam prijedloge kojih 10 nacionalnih parkova širom bivše Juge obavezno trebate obići. Uz napomenu da i sve ostale koji se ne nalaze na ovoj top listi itekako vrijedi posjetiti, ako vam se za to nekada ukaže prilika.

Nacionalni park Triglav – Slovenija

Počećemo od jedinog slovenačkog nacionalnog parka, koji nosi ime po vrhu planine smještene u samom srcu parka. Triglav (2.684 m) je najviši planinski vrh Slovenije, a bio je i najviši vrh u SFRJ. Jedan je od prepoznatljivih simbola Slovenije, nalazi se na njenom grbu i zastavi. Nacionalni park Triglav ima odlično skijalište, što ga čini primamljivom zimskom destinacijom. Takođe, ovdje će uživati ljubitelji planinarenja i alpinizma. Obavezno obiđite Bohinjsko jezero u sklopu parka, gdje će vas zadiviti 60 metara visoki vodopad na rijeci Savici koja se uliva u jezero.

Nacionalni park se nalazi u planinskoj oblasti Julijskih Alpa, u sjeverozapadnom dijelu Slovenije.

Nacionalni park Plitvička jezera (Hrvatska)

Plitvička jezera važe za jedan od najljepših nacionalnih parkova Hrvatske, ali i čitave Evrope. To je najstarijih hrvatski nacionalni park prepoznatljiv po svojim vodopadima koji se slivaju u smaragdna, prozirno čista jezera.  Prizor koji stvaraju 16 Plitvičkih jezera teško se može dočarati riječima. Zbog neopisivih prirodnih ljepota, Plitvička jezera su dio UNESCO-ve baštine. Nacionalni park je poznat i kao raskošno stanište biljnog i životinjskog svijeta. Ovdje žive neke rijetke vrste, poput risa ili mrkog medvjeda.

Jedna napomena: Iako ćete imati neodoljivu želju da se okupate u nekom od ovih jezera, nemojte. Zabranjeno je. Zabranjeno je i paljenje vatre i kampovanje.

Nalaze se u Lici, nedaleko od magistrale Zagreb-Split i svega 55 km od obale Jadrana.

Nacionalni park Krka – Hrvatska

Krka je Nacionalni park u centralnom dijelu Dalmacije koji se prostire duž istoimene rijeke, njenim tokom od Šibenika prema unutrašnjosti Hrvatske. To je mjesto čarobnih klisura i slapova, područje koje prati rijeku Krku kroz njen 200 metara dubok kraški kanjon. Mjesto je najbolje posjetiti u proljeće ili rano ljeto, jer tada priroda buja i ljepota Krke dolazi do punog izražaja. Na području Nacionalnog parka nalazi se pravoslavni manastir Krka iz sredine 14. vijeka.

Nacionalni park Una – Bosna i Hercegovina

Očaravajuća rijeka Una svojim 212 km dugim tokom prolazi kroz raskošne prirodne predjele, mijenjajući svoju narav od brze planinske rijeke do mirne, tihe Une. U gornjem dijelu Uninog toka nalazi se Nacionalni park koji je dobio ime po rijeci. To je treći, najmlađi nacionalni park u BiH i jedini koji teritorijalno pripada Federaciji.

U gornjem dijelu svoga toka Una je divlja, puna brzaka i vodopada. Autentični prizori koje vodopadi i slapovi Une stvaraju svakog posmatrača nagone na divljenje. Svojom ljepotom i visinom ističu se Štrbački buk, Martin Brod, Ripački slap…

Svoj raj ovdje će pronaći ne samo oni koji vole da paraju oči najljepšim prirodnim pejzažima, već i ljubitelji raftinga i kajakaštva. Područje je karakteristično po bogatoj flori i fauni i mnogim endemskim vrstama.

Takođe, u oblasti koju obuhvata park postoji mnoštvo arheoloških nalazišta. Najznačajniji lokalitet je srednjevjekovni utvrđeni grad Ostrovica, smješten na jednom visokom i strmom brdu sa koga šiba nestvaran pogled prema dolini rijeke. Nacionalni park Una se nalazi na zapadu Bosne i Hercegovine.

Nacionalni park Sutjeska – Bosna i Hercegovina (Republika Srpska)

Ovo je prvi i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Oblast Nacionalnog parka Sutjeska prostire se oko istoimene rijeke i po planinama koje se uzdižu u okolini. Smatra se jednim od najčistijih prirodnih područja u čitavoj Evropi. Park je svjetski poznat po Perućici, jednoj od posljednjih preživjelih prašuma Evrope. Planina Zelengora koja pripada parku, jedinstvena je po svojim kraškim jezerima (ima ih ukupno 9). Najviši vrh Bosne i Hercegovine Maglić, takođe je smješten na teritoriji nacionalnog parka. Sutjeska je pravo mjesto za ljude avanturističkog duha, ljude koji uživaju u planinarenju ili u vožnji bicikla zahtjevnim planinskim stazama.

Sutjeska ima i istorijski značaj. U Drugom svjetskom ratu ovdje je vođena slavna Bitka na Sutjesci. Na Tjentištu se nalazi memorijalin centar sa kosturnicom poginulih vojnika. Mjesto Donje Bare bilo je omiljeno lovište Josipa Broza Tita.

Nacionalni park Sutjeska nalazi se u sjevernoj Hercegovini, odnosno na jugoistoku Republike Srpske.

Nacionalni park Durmitor – Crna Gora

Najveći je i jedan od najljepših nacionalnih parkova u Crnoj Gori. Planina Durmitor karakteristična je po svojim ledničkim jezerima. Ima ih ukupno 18, a interesanto je da sva jezera leže na planinskoj visoravni iznad 1.500 m nadmorske visine. Visoravan presijecaju ambisi planinskih kanjona, a iz nje se uzdižu mnogobrojni krečnjački vrhovi. Ima ih skoro 50 višljih od 2.000 metara, a najviši je Bobotov kuk smješten na 2.523 m nadmorske visine. Od svih tih prizora prosto zastaje dah. Nacionalni park Durimitor je izuzetno posjećeno tokom zimske sezone, jer se u njegovom sklopu nalazi najpopularnije crnogorsko skijalište Žabljak. Ljeti, Durmitor je destinacija koja privlači planinare, alpiniste, ljubitelje raftinga i drugih adrenalinskih aktivnosti.

Smješten je na sjeverozapadu Crne Gore.

Nacionalni park Skadarsko jezero – Crna Gora

To je najposjećeniji nacionalni park u Crnoj Gori. Obuhvata jezero i njegovu okolinu bogatu florom i faunom. Skadarsko jezero je idealno odredište za one koji vole da posmatraju ptice. Ono je stanište za više od 260 ptičijih vrsta, među kojima su mnoge rijetke i ugrožene. Jedna od njih je i kudravi pelikan, koji je postao simbol jezera. Tokom ljeta Skadarsko jezero je odlično za kupanje. Voda je topla, a ima i uređenih plaža, od kojih je najpoznatija plaža u Murićima. Lokalno stanovništvo pripovijeda kako je jezero nastalo od vilinih suza, u šta i nije tako teško povjerovati, jer je mjesto zaista spektakularno. Na području nacionalnog parka postoje brojni arheološki lokaliteti, srednjevjekovni manastiri i srednjevjekovne tvrđave.

Nacionalni park se nalazi na jugoistoku Crne Gore, na granici sa Albanijom.

Nacionalni park Kopaonik – Srbija

Idealna destinacija za zimski odmor. Nacionalni park Kopaonik bogat je biljnim i životinjskim vrstama, karakterišu ga duboke riječne klisure i šumski predjeli raskošne ljepote koja dolazi do punog izržaja tokom zime, kada planinu prekrije snijeg. Turistički centar Kopaonik je jedna od vodećih destinacija u Srbiji, sa odličnim skijalištima, brojnim drugim sadržajima za aktivan odmor tokom čitave godine i odličnim smještajnim kapacitetima.

Nacionalni park Tara – Srbija

Sa preko 220 kvadratnih kilometara bujnih šumskih padina, dramatičnih litica i vodenih tokova bistrih planinskih rječica, Tara je nesumnjivo nešto najbolje što Srbija nudi. Glavna atrakcija Nacionalnog parka je kanjon rijeke Drine, jedan od najvećih kanjona takve vrste na svijetu. Brza Drina kreće se kroz litičaste predjele i stvara nezaboravan prizor, a tako brza pruža i odlične uslove za rafting. Nacionalni park obuhvata i dva jezera: Perućac i Zaovine. Tara je prirodno stanište brojnih ugroženih vrsta, poput mrkog medvjeda, brojnih drugih sisara, preko 130 vrsta ptica i više od 1.000 biljnih vrsta, uključujući i jedinstvenu Pančićevu omoriku.

Nacionalni park Fruška Gora – Srbija

I na kraju nama najbliža i najdraža Fruška Gora. O njoj je već mnogo toga ispričano, ali svakako zaslužuje bar nekoliko rečenica. Fruška Gora je pravo mjesto za sve koji žele da istražuju prirodu i da uživaju u svježem planinskom vazduhu. Naučnici je nazivaju „Ogledalom geološke prošlosti“ zbog mnogobrojnih fosilnih ostataka praživotinja pronađenih na području nacionalnog parka. Po čitavoj planinin protežu se obilježene planinarske i pješačke staze, a Fruška Gora je čuvena i po svojim manastirima.