Svjetski dan hrane bio je još jedan povod da se govori o domaćim proizvodima. A čini se kako je interesovanje upravo za domaće proizvode u Banjaluci sve veće. Ipak, ima prostora da se ovi proizvodi unaprijede, ali i da stanovništvo postane svjesno da je domaće bolje i kvalitetnije, ističu oni koji su posjetili promociju domaćih proizvoda u parku Petar Kočić.

Oko 10-ak proizvođača imalo je priliku da predstavi svoje proizvode našim sugrađanima. Kvalitet će uvijek biti tu, ističu, a na kupcima je da taj kvalitet i prepoznaju. Zahtjevno jeste, ali za kratko vrijeme, postali su prepoznatljiv brend.

– Sama proizvodnja je zahtjevna. Zahtijeva dosta vremena. Što se tiče konkurencije, još uvijek nije toliko razvijena, bar što se tiče craft pivarstva, ali nadam se da će se pojaviti još neke druge, male pivare, da će se proširiti proizvodnja, jer ova piva su ipak drugačija od industrijske ponude koju imamo – rekao nam je Nikola Galić, predstavnik pivare “Gorštak”.

Sigurno da smo mi za jedno relativno kratko vrijeme ostvarili jedan zavidan brend, što se tiče banjalučke regije i naravno da ovi vidovi promocije nam dosta znače, pogotovo taj slogan Privredne komore “Naše je bolje”, da forsiramo naše domaće proizvode – rekao je Miloš Babić, rukovodilac prodaje u vinariji “Jungić”.

Kako drugačije obilježiti svjetski dan hrane, nego promocijom domaćih proizvoda, kažu iz Privredne komore. Projekat “Naše je bolje” realizuje se od 2009. godine, sa ciljem da se promoviše domaća proizvodnja.

– Mi smo na primjer, kada smo počinjali sa kampanjom imali svega 24 odsto pokrivenost domaćih proizvoda izvozom, a sada je taj procenat u ovoj godini prešao 41 odsto. To naravno nije dovoljno. Mi želimo da to bude daleko veće – smatra Dragica Ristić, direktor Privredne komore RS.

Svake godine, ovu tradicionalnu manifestaciju podržavaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i grad Banjaluka. Po ovom pitanju mnogo toga još može da se uradi.

– Bilans uvoza i izvoza hrane nije povoljan za Republiku Srpsku. Međutim, u zadnjih nekoliko godina bilježimo pozitivne trendove, tako da se to stanje popravlja ali moramo da radimo više na tome. Ključni faktor u svemu tome jesu naši kupci – dodao je Boris Pašalić
pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS.

– Svakako ova akcija treba imati podršku, treba da uđe u svijest naših građana da je zaista naše najbolje i da svi skupa, kada dođemo na prodajna mjesta kupujemo naše proizvode. Sa tim, prvo jedemo zdravu hranu, koja je sigurno kvalitena, i dalje, što ćemo kupovinom tih proizvoda podržati razvoj poljoprivredne proizvidnje – rekao je Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu Grada Banjaluka.

Ipak, među našim sugrađanima i dalje važi stereotip da je strano kvalitetnije. Projekat “Naše je bolje” ima za cilj da se svijet građana Srpske razvije po ovom pitanju, jer većina domaćih proizvoda u našoj zemlji ispunjava sve potrebne kriterijume kvaliteta.

(srpskacafe)