Ljubav je moguće povratiti, ali zahtjeva trud, kažu stručnjaci za brak.

Bračni terapeuti često susreću sa parovima koji su pred dilemom – da li odustati od braka ili povratiti nekako izbledjela osjećanja prema supružniku. Ovo su savjeti koje daju takvim parovima:

1. Prihvatite da ponovno zaljubljivanje u partnera zahtjeva rad.

Odljubljivanje se nije desilo preko noći, pa strast ne može ni da se vrati tek tako. Za novi početak, snizite očekivanja i ono što se desilo u prošlosti ostavite prošlosti.

2. Prekinite sa razornim načinima komunikacije

Ako ste vi i vaš parner stalno nesrećni, možda ste se zaglavili u matrici negativnih reakcija. Jedan od najčešćih šablona je onaju u kome se jedno od vas stalno žali na nedostatak bliskosti, a drugo se povlači zbog pritiska koji čini da se osjeća krivim. Da bi bliskost zaista mogla da se povrati, onaj glasniji partner mora da nauči da svoj stav izražava na nježniji način kako otuđenje ne bi raslo, dok tiši i povučeniji partner mora da više da se emotivno unese u vezu.

3. Zapitajte se: Šta me je isprva navelo da se zaljubim u ovu osobu?

Fokusirajte se na vrline vašeg partnera koje su vas njemu i privukle. Mislite na njih što češće i trudite se da svake nedjelje odvojite intimno vrijeme jedno za drugo kako bi te osobine imale priliku da isplivaju na površinu.

4. Pronađite zajednička interesovanja

Ništa nema loše u tome da vas zanimaju različite stvari, sve dok ne počnete da živite potpuno paralelne živote. Uvijek pokušajte da zainteresujete partnera za svoja novootrkivena interesovanja.

5. Seks mora ponovo postati važan

Seks i dodirivanje jedan su od najvažnijih načina da stvorite emotivnu vezu sa partnerom. Kada se međusobno dodirujete, u mozgu se luči hormon bliskosti i opuštanja, oskitocin.

6. Učinite nešto lijepo za svog supružnika

Ljubav čine male stvari. Sjetite se sitnica koje su ih oborile s nogu nekad, i pokušajte opet.

7. Ne krivite partnera za vašu otuđenost

Ako ste godinama nesrećni, nije lako ne osuđivati drugu stranu zbog toga što nije primijećivala znake i što ne umije da vam čita misli. Parovi koji žele da ostanu u braku moraju da nauče da se ništa ne podrazumijeva i da sve mora da se kaže jasno i glasno.