Banjalučka premijera baleta na ledu “Krcko Oraščić”, Petra Iljiča Čajkovskog, kojeg izvodi ansambl Ruskog državnog baleta iz Sankt Peterburga, plesni je i klizački spektakl koji Queen Estrada dovodi u Banjaluku, u SD “Borik” 30.novembra. 

Ova bajka na ledu, uz vrhunske  igrače čije baletsko-klizačko umijeće ostavlja bez daha,  sa preko 300 originalnih, raskošnih kostima i bezvremensku muziku Čajkovskog, stvaraju čaroliju koja se ne doživi često, a ostavlja trag za cijeli život. Raskošna praznična scenografija i svjetlucavi kostimi, publiku za čas smjeste u atmosferu začaranih zamaka.

Za perfektnu, ali nimalo laku koreografiju preko 30 igrača, zadužen je Konstantin Rasadin. Većina plesača dolazi iz redova klizača-takmičara koji su osvojili ruske i međunarodne nagrade. Oni su prošli kroz naporan i intenzivan trening Konstantina Rasadina kako bi naučili da povežu elemente sportskog klizanja s vještinama klasičnog baleta.

Koreograf Državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga, Rasadin, bio je više od 23 godine vodeći solista baleta Teatra Marinski, a radio je sa zvijezdama kao što su Rudolf Nurejev, Mihail Barišnjikov i Natalija Dudinskaja.

Do sada su imali  preko 7.000 nastupa širom svijeta, zahvaljujući  izuzetnom spoju klasičnog baleta i umjetničkog klizanja, koje nudi publici nesvakidašnji spektakl u formi baleta na ledu.

Ruski državni balet na ledu  osnovao je Konstantin Bojarski 1967. godine, postavljajući upravo  produkciju zasnovanu na „Krcku Oraščiću“ Čajkovskog.

Danas ova predstava  očarava gledaoce u pozorištima i dvoranama širom svijeta.

Ulaznice po cijeni već od 15 KM, u prodaji su od četvrtka, 19. oktobra  na blagajnama SD “Borik”.