Ponuda na stočnoj pijaci je toliko raznovrsna da je ovdje moguće pronaći potpune kontraste, pa se pored prasića, kupusa, živine, alata i drugih “pijačnih klasika” mogu pazariti i razni predmeti kojih nema čak ni u najbolje snabdjevenim prodavnicama.

Improvizovani štand, koji obiluje raznovrsnim knjigama i ponekim zanimljivostima, drži Mile Pupovac iz Banjaluke.

– Doselio sam se iz Osijeka, a ovim poslom se bavim od odlaska u penziju 2000. godine – kaže Pupovac.

Ljubitelji pisane riječi kod njega pazare knjige raznih žanrova, kako sam kaže, od erotike do Marksa.

– Najtraženiji su domaći, ruski i evropski klasici, ljubavni romani, ali i štiva erotskog sadržaja – kaže on.

Cijene ne prelaze 10 KM, koliko koštaju enciklopedije.

– Sve dajem povoljno, jer mi je od novca važnije da kvalitetno provodim vrijeme i da budem okružen ljudima – naglašava ovaj skromni prodavac.

Posebno je zanimljivo to što je najviše prodao knjiga koje pripadaju komunističkoj ideologiji.

– Karl Marks je najtraženiji autor, pa se uvijek trudim da imam neka njegova djela. Do sada sam prodao nekoliko kompleta i oko 50 pojedinačnih ostvarenja ovog velikog mislioca i revolucionarnog socijaliste – dodaje Pupovac.

Na drugoj strani pijace Momčilo Topić iz Prijedora nudi razne predmete koje prikuplja gdje god mu se ukaže prilika.

– Radim ovdje godinama, a artikle pronalazim po okolnim selima. Uglavnom ih otkupljujem od lokalnog stanovništva pa preprodajem ovdje na pijaci – priča Topić, pokazujući fenjere, skulpture od drveta i druge interesantne predmete.

Iako su cijene pristupačne, Topić ne bježi ni od cjenkanja.

– Kad vidim da mušterija nema novca, onda spustim cijenu. Sve se dobro prodaje od igračaka do slavskih izrezbarenih ploski, koje su među najskupljim artiklima i koštaju po 20 maraka – zaključuje Topić.

Bronzane vaze, stare po nekoliko desetina godina, svijećnjaci ili bakrorezi, koje ima u svojoj ponudi, kaže, mogli bi biti zanimljivi kolekcionarima.

– Sve što mi se učini interesantnim otkupim, pa zato najbolje poslujem na ovoj pijaci – govori Topić kroz smijeh.

Zadovoljni kupac

Nakon što je više od pola sata pretraživao knjige Mile Pupovca, Dragiša Elvirović je povoljno pazario Marksov “Osamnaesti brimer Luja Bonaparte”.

– Riječ je o spisu koji se nadovezuje na Marksov briljantni rad “Klasne borbe u Francuskoj od 1848. do 1850”. Djelo me je koštalo nevjerovatnih 1,5 KM – kroz smijeh kaže Elvirović.

(Glas)