Svakog četvrtka na Vaša pitanja odgovara stručnjak – dr Boris Zec, specijalista pedijatrije, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpke, na Klinici za dječije bolesti. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

PODOJ ZA 6-MJESEČNU BEBU

  1. Pitanje: Poštovani, koliko podoja treba da ima beba sa navršenih 6 mjeseci, a koliko sa navršenih 7 mjeseci? Beba, takođe, ima obrok mliječnih žitarica. Hvala Vam. D. L.

Odgovor: 

Poštovana, hvala Vam na pitanju.

U šestom mjesecu života broj obroka u toku dana bi trebao da iznosi šest. Od toga tri do četiri podoja ili mliječna obroka, a ostalo su nemliječni obroci (povrće sa mesom ili žumancetom količina koja se postepeno povećava, kompot ili voćni sok, voćna kaša). U sedmom mjesecu broj obroka je pet,  od toga su 2-3 podoja ili mliječna obroka, a ostalo su nemliječni obroci.

Naravno, moramo voditi računa da nekad sa pravom ili ne nazivamo obrocima podoje u toku noći koji su nekad više psihološke prirode ili navika. Broj obroka često se stavlja u različite tablice prama uzrastu, međutim, svaka beba je posebna, tako i bebina ishrana i navike su specifične. Važno je da se beba normlano razvija i dobija na tjelesnoj masi.

KADA SE POČINJE DAVATI VODA IZ ČESME?

2. Pitanje: Beba je prije nekoliko dana napunila 6 mjeseci. Na majčinom je mlijeku. Posljednji mjesec se uvodi čvrsta hrana. Nakon što je napunila 6 mjeseci, uveden joj je i 3. obrok nemliječne ishrane. Da li da se i dalje bebi daje prokuhana voda, odnosno kada se počinje davati voda iz česme? T. Z.

Odgovor: 

Hvala Vam na pitanju,

Obično se praktikuje da se prokuhana voda daje bebama ili kao dodatak za razblaženje voćnih sokova ili u nemliječnim obrocima u uzrastu do 6 mjeseci, kao i u prirpremi adaptirane mliječne formule.

Neprokuhana voda iz čeme se ne preporučuje zato što prije svega mijenja okus obroka, a sadrži i minreale koji opterećuju bebin organizam.

Zbog toga se u novije vrijeme preporučuju niskomineralne ili oligomineralne flaširane vode koje ne treba prokuhavati.

Kada beba malo poraste, negdje u uzrastu od 8 mjeseci može se postepeno probati sa neprokuhanom vodom iz česme koja vjerujemo zadovoljava sve bakteriološke i fizičko-hemijske kriterije.

PRIPREMA ZA POVRATAK NA POSAO

3. Pitanje: Poštovani doktore, kako adekvatno pripremite bebu za odlazak mame na posao (za koju je veoma vezan) i prisustvo nove osobe, dadilje? Mnogo Vam hvala na savjetima. Mira.

Odgovor: 

Hvala Vam na pitanju.

U Vašem pitanju niste naveli u kom je dobu Vaše dijete, ali bez obzira, pokušaću da Vam odgovorim na pitanje koje je u domenu dječijeg psihologa ili roditeljskog koučinga.(sada imamo  i „školu za roditeljstvo“).

Odvajanje od roditelja, bilo da se radi o polasku u vrtić, jaslice ili pojava dadilje kao i odlazak majke na posao je jedan veliki stres kako za roditelja, tako i za dijete. Sam proces se naziva strah od odvajanja ili separacioni strah (anksioznost). Ne želim da se udubljujem previše u psihološku nomenklaturu i terminologiju, pa ću pokušati da Vam približim čitav proces.

Od samog začeća, beba i vi ste nerazdvojni, jedno ste. Prve naznake nekakvog straha kod bebe kao i kod majke se javljaju u prvim mjesecima kada izađete nakratko iz kuće. Bez obzira što znate da je beba u  sigurnim rukama, brinete se , a beba osjeti da joj nešto nedostaje. Ova faza postaje intezivnija u periodu od 4.-8. mjeseca kada se beba počinje plašiti i vezati se za vas, tražeći vašu blizinu, dodir.

Nakon tog perioda, nastupa mirnija faza, bebe su samostalnije, ali dalje pogledom traže vas.

Kada dođe vrijeme za odlazak u vrtić ili Vaš odlazak na posao, tada nastupa kulminacija strahova. Bebe se zapravo plaše da se vi nećete vratiti. Taj period traje nekoliko nedjelja, a kod nekih čak zna da se produži i u predškolsko doba ili čak čitav život, samo se strah prenosi sa roditelja, na prijatelje, partnera itd. Ne zna se ko se više boji. Ukoliko ne se ne pripremite i ne budete spremni ni vi, ni beba, to odvajanje može predstavljati ozbiljan problem za obje strane.

Zadatak roditelja je, pored ostalih uloga, je i da pripreme dijete i na samostalni život. Zbog toga morate vjerovati svome djetetu da se samo suoči sa frustracijama i strahovima, kao  i vi sami da bude čvrsto riješeni kada je ostavljate sa dadiljom. Ali, prije toga, pripremajte je svakodnevno sa razgovorom, čitanjem slikovnica u kojima se ljudi pozdravljaju, susreću, igranjem igre skrivača, te kad već započne proces odvajanja trudite se da uvijek dolazite na vrijeme da prepričavate šta ste radili taj dan, da ne kasnite ako baš ne morate. Želim Vam sreću….