Mnoge popularne marke dječje hrane testirane su pozitivno na arsen, uključujući nevjerovatnih 80% formula za odojčad, utvrđeno je novim istraživanjem, prenio je “Merkjuri njuz”.

Projekt Klin lejbel, neprofitna grupa koja se bavi sastojcima proizvoda, testirala je širok asortiman najprodavanije, ali i nove hrane za bebe i formula na tržištu, uz pomoć Nilson podataka.

Testirano je oko 530 proizvoda hrane za bebe i otkriveno je da je čak 65% njih pozitivno na arsen. To nije čak ni jedini otrov – istraživači su pronašli i 36% olova, 58% kadmijuma i 10% akrilamida.

Sve ove hemikalije su potencijalno opasne za bebe čiji se organizam tek razvija.

Dženifer Louri, pedijatar i toksikolog Dječje bolnice u Kanzas Sitiju, Misuri, izjavila je da te hemikalije mogu uticati na motoriku i kognitivne sposobnosti kod djece.

VELIKI BRENDOVI

Među kompanijama koje su imale najviše kontaminirane hrane – odnosno od pet proizvoda imale dva sa toksičnim metalima nalaze se veliki brendovi poput Gerbera, Enfamila, Plam organiksa i Sprauta.

Što je još gore, oko 60% ovih proizvoda reklamira se kao “bez BPA”, odnosno bez hemikalije bisfenol A.

Količine otrova mogu rangirati od malih do velikih, ali neki proizvodi koji su testirani imali su oko 600 čestica arsena od milijardu ukupne mase, što je veoma zabrinjavajuće.

Kompanija Gerber tvrdi da studija “bespotrebno uzbunjuje”.

“Želimo da uvjerimo roditelje da su zdravlje i bezbjednost beba naš prioritet broj 1, zbog čega nikad ne ugrožavamo kvalitet naših formula i hrana za bebe i dJecu. Sva Gerberova hrana je u skladu ili premašuje standarde američke vlade za kvalitet i bezbjednost. Povrh toga, mi imao naše sopstvene stroge standarde i prakse koji idu još dalje”, naveo je Gerber u saopštenju.

I RANIJE STUDIJE OTKRILE OLOVO

I ranije studije takođe su otkrile olovo u hrani za bebe. Fond za odbranu okoline otkrio je da oko 20% uzoraka hrane za bebe, testirane tokom 10 godina, sadrži olovo koje se može detektovati. Ova studija je istakla da hrana za bebe pokazuje više nivoe zagađenja od obične hrane, koja ima 14%.

Ova studija je obuhvatila 2.164 uzorka hrane za bebe i podatke Administracije za hranu i lijekove (FDA) od 2003-2013. Među uzorcima, otkriveno je da 89% soka od grožđa, 86% slatkog krompira i 47% biskvita sadrži nivoe olova koji se mogu detektovati.

Iako nijedan uzorak nije premašio dozvoljen standard FDA, podatak je i dalje zabrinjavajuć jer pravila, koja se trenutno ponovo razmatraju, ne odražavaju posljednja otkrića nauke o rizicima po zdravlje, posebno kod beba.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) smatra nivo od 5 mikrograma olova po decilitru krvi kod djece povišenim, ali se nijedan nivo olova ne smatra bezbjednim zbog potencijalnog štetnog uticaja na razvoj djece.

“Čak i niski nivoi olova u krvi utiču na sposobnost fokusa i akademska postignuća. Šteta izazvana izlaganjem olovu ne može se ispraviti”, zaključio je CDC.

ZDRAVE OPCIJE

Ipak postoji način da zaštitite svoje dijete, a jedna opcija je da je sami pravite.

Najbolji brend hrane za bebe je domaći. Čak i hrana koja je označena kao “organska” ili “potpuno prirodna” i dalje može sadržati značajne količine otrova, poput olova i arsena, stoga je najbolja hrana ona koju sami napravite – istakao je dr Kit Fabizijak, zamenik direktora pedijatrijskog odjeljenja Medicinskog centra Kembel u Oaklandu, Kalifornija.

Druga opcija je da dijete jede dosta raznovrsnog voća i povrća. Ovim se smanjuje rizik koji nastaje konzumiranjem jedne vrste hrane, a ishrana bogata gvožđem, kalcijumom i vitaminom C smanjuje apsorpciju olova.

Još jedna strategija je smanjenje konzumiranja sokova. Američka akademija pedijatrije preporučuje odnedavno nove limite – 118 mililitara za djecu starosti 1-3 godine, 118-177 ml za djecu od 4-6 godina i 236 ml za djecu od 7 godina pa nadalje.

Pedijatri kažu da djeca mlađa od godinu dana ne treba da piju nikakve sokove.

Džeslin Bouen, direktorka Projekta Klin lejbel, kaže da je hrana za bebe zasnovana na riži među najgorima kad se radi o arsenu.

Riža može da apsorbuje arsen iz kontaminiranog tla, dok raste.

“Važno je da kupci shvate da su neki otrovi, poput olova ili arsena, u okolini i jednostavno se ne mogu ukloniti iz hrane”, zaključio je Piter Kasel, portparol FDA.

Izvor: blicrs