Privilegiju da se na najsrećniji dan provozaju u Rols-rojsu u kojem je sudbonosno “da” izgovorila čuvena glumica Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) imaće i ovdašnje buduće mlade.

Tihomir Kuvalja iz Banjaluke ponosni je vlasnik automobila Rols-rojs, kojeg je kupio u mjestu nedaleko od Los Anđelesa, a koji je namijenjen uglavnom za vjenčanja i specijalne vožnje.

Auto je Rols-rojs ‘silver princes’, a pretpostavljam da je i završna scena filma sa Džulijom Roberts ‘Moj najbolji prijatelj se ženi’ snimljena baš u ovom autu – kazao je Kuvalja.

Osim filmskih, ovaj automobil služio je i za prava vjenčanja pa su tako u njemu, kako kaže, svoj brak ovjekovječili i Ričard Barton (Richard) i Elizabet Tejlor.

– Prethodni vlasnik mi je rekao da su se u njemu vjenčali Barton i Tejlorova, a ja sam nedavno i na internetu našao njihovu sliku u ovom autu – rekao je Kuvalja.

Prema njegovim riječima, “srebrnu princezu” je našao na internetu i cijena joj je bila jako povoljna, a kupljena je u mjestu nedaleko od Los Anđelesa. Kako je naveo, auto je proizveden davne 1964. godine, ima benzinski motor i čak tri reda sjedišta, a čar prošlih vremena donosi i staklena pregrada koja se nalazi između vozača i putnika.

Cijena mu je, prisjeća se Kuvalja, bila veoma povoljna – koštao ga je oko 5.000 dolara.

– Restauracija ovog auta traje već sedam godina jer je njegov lim nehrđajući, a unutra je drvena konstrukcija, pa je to bio veliki problem prilikom restauracije i morao sam da angažujem i stolara – priča Kuvalja.

Dodaje da je u pitanju veoma specifičan četvorotočkaš te da ni majstori ne znaju da vrše popravke na njemu, pa je morao većinu toga da završava sam. Podršku na vraćanju sjaja slavnom oldtajmeru dali su mu, kaže, i neki zaljubljenici u ovu vrstu automobila.

– Treba mnogo živaca, ljubavi i novca da bi se ovakav automobil doveo u red, a sljedeće sedmice, kada ga registrujem i sjednem za volan, tek ću vidjeti njegove nedostatke – ističe Kuvalja.

Ovom zaljubljeniku u oldtajmere “srebrna princeza” nije jedini ljubimac na četiri točka, pa dok se njena restauracija ne okonča izložbe posjećuje sa drugim automobilima.

– Oldtajmeri su kod nas auta koja su stara preko 30 godina, mada, po mom mišljenju, to bi trebalo da budu četvorotočkaši koji se ne proizvode bar 30 godina – smatra Kuvalja.

Kako navodi, to su automobili od istorijske vrijednosti, kojih nema na cestama i koji pokazuju kulturu i tehnički napredak nekog naroda. Dodao je da je na našim prostorima vrlo malo oldtajmera, a da je i to što je bilo “iscurilo” u Evropu, jer su tamo, kako kaže, bolje plaćani.

Problem predstavlja, pojašnjava, i sistem registracije koji je trenutno na snazi kod nas, jer se oldtajmeri registruju po istoj cijeni kao i klasični automobili.

– Registracije za ova auta koja se voze svega 20 puta godišnje, mogu ići najviše 40 na sat i ne troše ceste kao klasični automobili je ista kao i za vozila koja su svaki dan na cestama i to bi trebalo riješiti jer nema smisla – požalio se Kuvalja.

(Avaz)