Uvođenje pravila kojima su gradske vlasti htjele stati u kraj prekomjernoj buci iz ugostiteljskih objekata i sa koncerata i manifestacija na otvorenom prolongirano je za februar iduće godine.

Odluka o uslovima i načinu održavanja javnih manifestacija, te korišćenju audio i video-pomagala i izvođenju muzike uživo u objektima i izvan njih koja je trebalo da reguliše tu oblast je povučena sa dnevnog reda jučerašnjeg zasjedanja Skupštine grada zbog dorade.

– Došlo je mnogo prijedloga i primjedbi koji su išli iz jedne krajnosti u drugu. Od onih koji su tražili da sve treba zabraniti, pa do onih koji smatraju da sve treba da bude potpuno liberalno. Međutim, stiglo je i puno konkretnih prijedloga koje treba razmotriti i vidjeti koliko su predviđena pravila adekvatna – rekao je Radojičić.

Objasnio je da će polazna osnova biti mjerenje koje će biti obavljeno od 1. decembra do 15. januara. On je kazao da će Komunalna policija i inspekcija to iskoristiti kao eksperimentalni period u kojem će obaviti mjerenja buke, jer je zbog praznika predviđeno održavanje koncerata i manifestacija.

– Nakon toga ćemo imati referentne podatke koji će pokazati da li su u pravu oni koji kažu da je 40 decibela malo ili oni koji kažu da je to previše. Tek u februaru, s tim rezultatima, mogli bismo očekivati novi prijedlog te odluke – kazao je Radojičić.

Sa dnevnog reda je povučena i odluka kojom je ulica u Novom Boriku trebalo da dobije naziv Bulevar patrijarha Pavla.

– Odluka je povučena jer je bilo primjedaba koje su se odnosile na to zbog čega nije odabrana neka druga ulica u užem gradskom jezgru. U centru sve ulice već imaju nazive, tako da nam na raspolaganju ostaju samo nova naselja. Biće razmotrene i druge lokacije, nakon čega će biti donesena odluka – kazao je Radojičić.

Skupštinska Komisija za mjesne zajednice, nazive ulica i trgova nije ni glasala o tome da li bi ulica u Novom Boriku trebalo da dobije naziv Bulevar patrijarha Pavla. Član te komisije Gordana Lihović objasnila je da su bili u dilemi.

– Želimo dati jednoj ulici ime takve ličnosti, a nismo tržili saglasnost Crkve. Osim toga, tražili smo da se vidi da li ima neki adekvatniji prostor – kazala je Lihovićeva.

Odbornici su razmatrali i četvorogodišnji program razvoja sporta, za koji je Radojičić rekao da predstavlja korak naprijed u toj oblasti.

– Fokusirali smo se na sportsku infrastrukturu koju grad mora da radi, od dvorana, pa do prostora za rekreativce, te na dječji i školski uzrast – naveo je Radojičić.

Odbornik Kluba “Sloboda” Nenad Šibarević smatra da je potrebno akcenat staviti na školski, omladinski i rekreativni sport. Odbornik SNSD-a Marinko Umičević kazao je da ovaj program ima mnogo nedostataka, te da je u njemu sport za lica sa invaliditetom gurnut na margine.

(Glas)