Brijanjem i skraćivanjem brkova i brade u utorak 1. novembra sa početkom od 20 časova u banjalučkom kafeu „Pause“ ozvaničiće se početak ovogodišnjeg Movembera.

Jubilarni peti po redu „Movember“, kao i prethodnih godina, način je da se probudi svijest o bolesti raka prostate i testisa, ali i da se napravi humanitarna akcija i skupi novac za pomoć oboljelima.

Pored cilja o podizanju svijesti o zdravlju muškaraca, kao i prošle godine kada je sakupljeno 6 759 KM, ove godine neformalno udruženje građana „Superbrke“ će tokom cijelog mjeseca prikupljati novčana sredstva u takozvani „brkin fond“ i tako pomoći Branislavu Babiću iz Kozarske Dubice i Aleksandru Pudaru iz Doboja koji se bore sa ovom bolešću. Ova dva mlada momka su u teškoj finansijkoj situaciji i sav iznos koji se prikupi u „brkin fond“ će biti proslijeđen njima.

– Cilj je isti kao i prethodnih godina, a s obzirom da je ove godine peta jubilarna godina željeli bi da prikupimo što više sredstava i da nadmašimo prethodnu godinu. Ove godine ćemo imati zbog prevelikog interesovanja i after party u klubu Streamline povodom završnice Movembera, kao još i niz aktivnosti koje za sad nećemo otkrivati – kazao je iz neformalnog Udruženja građana “Superbrke” Filip Jakovljević.

Ovogodišnji Movember kao i prošle godine podržala Humanitarna organizacija „Budimo ljudi“ koji će pomoći sa logistikom tako što su otvoreni žiro računi na koji se može uplatiti novac za one koji žele pomoći, a nisu u prilici da dođu do „brkinog“ fonda.

– Mi ćemo kao i prošle godine pomoći tako što ćemo ispred naše organizacije donirati 500 KM, dok će naši žiro računi biti na raspologanju za uplate iz BiH i inostranstva – rekao je iz HO „Budimo ljudi“ Igor Kremenović.

Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske takođe je prepoznao i podržao akciju.

Kajak kanu klub “Vrbas” i sportska oprema “GBT” donirali su 200 majica sa karakterističnim izgledom ovogodišnjeg Movembera koje će uskoro biti u prodaju čime će sav iznos ići u “brkin fond”.

„Brkin fond“ će biti na nekoliko lokacija u Banjaluci, u bazi „Superbrka“ kafeu „Pause“, u frizerskom studiju „Rajilić“, kafiću “Igra Mečka”, frizerski salon “Glamur” u Novoj Varoši, “Smuggler Cocktails and Stuff”, kafeu “Via Ferata” i restoranu “Zaplet” u Boriku.

Najljepši brkovi će se odabrati 30. novembra, kada će se održati završna zabava povodom Movembra gdje će biti aukcija fotografija na kojima su svi oni koji su pustili brkove tokom akcije.

Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način željela da prenese vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate.

Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, međutim nakon što ih je primjetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na cijeli svijet.

Tako je Movember postao godišnji događaj u kome pripadnici jačeg pola na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje, pogotovo o stvarima o kojima se uglavnom govori ispod glasa. Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svijetu zbog svog uticaja, inovativnosti i održivosti.

Pravila za učešće u Movemberu nalažu da tokom cijelog mjeseca novembra puštate bradu. Pri kraju meseca obrijte je, ali ostavite brkove koji će reprezentovati vas i vaš karakter.

Brada treba da bude gusta i ne treba je previše sređivati, jer je cilj prihvatiti dlakavost s obzirom na tužnu činjenicu da oboljeli od raka upravo ostaju bez dlaka usljed jakih terapija.

Humanitarce pozivamo da se priključe ovoj akciji i da kontaktiraju “Superbrke” putem e mail-a: movemberbl@gmail.com ili na Fejsbuk stranici Movember Banja Luka, a svoje donacije mogu uplatiti na račune:

Broj žiro računa za BiH: 3383502257483613

Inostranstvo (Evro): BA393383504857447654, SWIFT: UNCRBA 22

Inostranstvo (Dolar): BA393383504857448527, SWIFT: UNCRBA 22