Narednu sedmicu obilježiće brojne manifestacije koje će se održati povodom obilježavanja 42. godišnjice od osnivanja Univerziteta u Banjaluci.

Rektor banjalučkog Univerziteta dodao je da ove godine imaju bogat program obilježavanja 42. godine postojanja, pa će tako između ostalog, 6. novembra ispred Filološkog fakulteta biti otkrivena bista Vuka Karadžića, a Svečana akademija biće održana dan poslije u Banskom dvoru.

Milan Mataruga je istakao da je od prethodne godine Univezitet bogatiji za jedan fakultet i to Fakultet bezbjednosnih nauka i dodao da su ove godine po prvi put organizovali i Dan studenata.

Univerzitet od 1975.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine, kada je u njegovom sastavu bilo pet fakulteta – Elektrotehnički, Tehnološki, Mašinski, Pravni i Ekonomski, kao i tri više škole. Nakon 42 godine rada, Univerzitet u Banjaluci danas ima 17 fakulteta sa 58 studijskih programa prvog ciklusa, 65 programa drugog i devet studijskih programa trećeg ciklusa studija.

“Prvi put smo na našem Univerzitetu imali dan otvorenih vrata pod parolom ‘Zadovoljan student je najbolja preporuka za fakultet’. Takođe, prvi put od osnivanja usvojena je i strategija razvoja Univerziteta do 2021. godine”, rekao je Mataruga.

Na najnovijoj rang-listi Vebometriksa, jedne od najreferentnijih lista koje pokazuju stanje na univerzitetima, Univerzitet u Banjaluci pomjerio se za gotovo 500 pozicija, ističe rektor i dodaje da to naravno nije dovoljno, ali da je bitno da Univezitet napreduje.

Detaljan program obilježavanja Dana Univerziteta pogledajte OVDJE!

Sporan status Univerziteta

Iako je Ustavni sud RS prije nekoliko dana utvrdio da Statut Univerziteta u Banjaluci nije u saglasnosti s Ustavom i Zakonom o visokom obrazovanju, Mataruga kaže da to još nije objavljeno u Službenom glasniku, te istakao da on neće komentarisati odluke Ustavnog suda nego će ih ako se utvrde kao tačne realizovati.

“Univerzitet će sprovesti odluku Ustavnog suda Republike Srpske, ako je tačno da je ta institucija utvrdila da član Statuta Univerziteta, koji se odnosi na ograničavanje mandata dekana fakulteta, nije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju”, izjavio je Mataruga.

Kada je riječ o nacrtu novog zakona o visokom obrazovanju, Mataruga je istakao da je ponovo formirana radna grupa za pripremu ovog akta.

“Bilo bi dobro da se u tom smislu u narednom periodu organizuje sastanak dekanskih kolegijuma dva javna univerziteta u Srpskoj i da se pokušaju usaglasiti stavovi o ključnim njegovim elementima između dekana, rektora i prorektora ovih univerziteta”, rekao je Mataruga novinarima u Banjaluci.

On vjeruje da će dobiti podršku resornog ministarstva i ostalih univerziteta po tačkama gdje se može postići konsenzus s ciljem dobijanja najboljeg zakonskog rješenja.

Konfučijev institut upitan

Kada je riječ o Konfučijevom institutu koji bi u Banjaluci trebalo da bude formiran u skladu sa potpisanim sporazumom sa partnerskim Univerzitetom iz Tjenđina, Mataruga je rekao da je kompletna dokumentacije predata u Hanban, štab koji radi pri kineskom Ministarstvu inostranih poslova i za to daje saglasnost.

“Nezvanično se postavlja pitanje opravdanosti formiranja tog instituta s obzirom na brojnost stanovništva u BiH i da ovaj institut postoji i u Sarajevu. Ipak, imamo čvrsto obećanje ambasadora Kine u BiH da će pomoći da se za to dobije saglasnost i da do kraja godine planiramo i otvaramo Konfučijev institut”, rekao je Mataruga.

(Mondo)