Kvalitetne silikonske izolacione trake na vratima i prozorskim okvirima sačuvaće svaki dom od nepovoljnih vremenskih uslova, trajno zapečatiti sve rupe, povećati energetsku efikasnost, ali i doprinijeti boljem izgledu stolarije za razliku od svih drugih privremenih izolatora.

Oštećeni i stari okviri na prozorima propuštaju veliku količinu hladnog vazduha, posebno u zimskim danima koji tek predstoje. Nekoliko površinskih rješenja mogu doprinijeti začepljenju pukotina, ali su izuzetno neprivlačne. Najbolja alternativa je popunjavanje rupa silikonom i silikonskim trakama, koje su dostupne u nekoliko boja i prečinika.

Prije nego što počnete sa bilo kojim radovima, provjerite koliko je razmak između vrata ili prozora i okvira na koji naliježu. Širina razmaka uputiće vas na debljinu silikonske trake i neophodan alat, odnosno cjevčicu kojom ćete sipati silikon iz tube kako biste u jednom potezu efikasno začepili sve šupljine.

PRVI KORAK – Skinite staru traku sa okvira

Stara vrata i prozori neprestanim otvaranjem i zatvaranje, ali i usjled vremenskih prilika oštete staru sunđerastu traku za izolaciju na okvirima. Uzmite malu špahtlu ili nešto od pribora za nokte kako biste uklonili staru traku.

DRUGI KORAK – Koristite silikon umjesto lijepka

Poslije čišćenja površine sa toluenom, koji stručnjaci preporučuju, potrebno je nanijeti tanak sloj silikona u unutrašnjost samih spojeva na okvirima. Za ovaj dio potrebne su izuzetno tanke cijevi za ispuštanje silikona iz pakovanja.

TREĆI KORAK – Pravilno koristite silikonsku traku

Pritisnite početak trake u sami ugao okna. Ostavite nekoliko centimetara duže, koji ćete na kraju posla isjeći pomoću makaza. Dobro pritiskajte po uglovima, kako ne bi ostalo nimalo slobodnog vazduha između spojeva okvira.

(novosti)