Zakon o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, koji je prije dvadesetak dana usvojila Narodna skupština RS, u petak će stupiti na snagu.

Ovaj zakon u petak je objavljen u “Službenom glasniku RS”, a njegovim stupanjem na snagu stiču se uslovi za osnivanje Fonda solidarnosti, koji će biti spas za oboljele do 18 godina starosti.

Generalni sekretar Službe predsjednika RS Siniša Karan istakao je da je sljedeći korak na Vladi Srpske, čiji je zadatak da imenuje kompletnu upravljačku strukturu Fonda.

– Želja svih nas je da fond solidarnosti sa novom godinom počne da radi – kazao je Karan.

Iz budžeta RS biće izdvajano 0,025 odsto od ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj finansijskoj godini umanjenih za iznos doprinosa za socijalno osiguranje, a isti procenat od prihoda izdvajaće i lokalne zajednice. Stanovnici, koji to budu željeli, mjesečno će izdvajati 0,25 odsto plate, a novac će se moći uplatiti i direktno u fond. Poseban doprinos za solidarnost ide na teret budžetskih korisnika, javnih preduzeća, ustanova, organa uprave, upravnih organizacija u iznosu od pet odsto cijene kupljenog službenog automobila, osim vozila MUP-a i zdravstvenih ustanova.

Ovaj zakon donesen je na prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika, koji se krajem aprila ove godine o formiranju fonda solidarnosti dogovorio sa predstavnicima udruženja čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanje uslova za liječenje oboljele djece.

(Glas)