U mnogim domaćinstvima s većim brojem članova mašina za veš radi svakodnevno, a upravo se zbog toga u njoj lako natalože razne nečistoće…

Svaki put kada otvorite mašinu za veš, osjetite  neugodan miris koji dolazi iz nje? Ako već nije, on bi se uskoro mogao prenijeti i na vaš veš, a da biste to spriječili morate temeljno očistiti mašinu.

Uzrok smrada mogu biti razne nečistoće, masnoće i kamenac koji se taloži u njenoj unutrašnjosti. Neugodnom mirisu takođe pogoduju bakterije i gljivice koje nastaju ako prljav i opran veš predugo držimo u mašini prije tj. nakon pranja.

Bakterije i gljivice vole mašine za veš, jer su to tamna i vlažna mjesta, a vole ostatke deterdženta i omekšivača. Zato budite oprezni kod doziranja sredstava za pranje i držite se uputstva, i nemojte koristiti više od preporučene količine.

Postupak čišćenja mašine za veš iz koje dolazi neugodan miris:

1. U uputstvu o korišćenju mašine za veš pronađite informaciju o pravilnom čišćenju filtera. Zapamtite da filter treba da očistite jednom mjesečno.

2. Pažljivo izvadite posudu za deterdžent. Na njenoj donjoj strani često se nakupljaju gljivice. Bez obzira na to da li ste ih primijetili ili ne, dobro operite posudu uz pomoć stare četkice za zube i alkoholnog sirćeta.

3. U bubanj ubacite jednu šoljicu sode bikarbone. Odaberite program za pranje na najvišoj temperaturi (90 ili 95 stepeni) i u posudu za deterdžent ulijte jedan litar alkoholnog sirćeta.

Ako imate mašinu sa gornjim punjenjem, i sodu i sirće odmah ubacite u bubanj. Pustite da mašina odradi cijelo pranje po tom programu. Kombinacija sode i sirćeta uništiće naslage nečistoća koje su uzrokovale neugodan miris.