Zdrava ishrana nažalost može biti poprilično opterećenje za budžet, ako želimo kupovati kvalitetne namirnice provjerenih proizvođača.  Ipak postoji nekoliko malih trikova koji će vam pomoći da otkrijete kako uštediti novac na namirnicama, ali da se opet dobro hranite.

Donosimo vam nekoliko savjeta koje bi trebalo da primijenjujete pri svakoj kupovini namirnica i ušteda je zagarantovana.

Izbjegavajte unaprijed zapakovanu zelenu salatu

Možda vam salata i spanać koji su očišćeni i zapakovani u plastične kese djeluje kao sjajan način za uštedu vremena zbog lakše pripreme, to je, vjerujte nam na riječ, dvosjekli mač. Salata koju kupite u glavicama je jeftinija i sigurno će vam duže trajati od one zapakovane i zato neka vam ne bude teško čišćenje i pranje listova salate i spanaća.

Uzgojite svoju baštu

Još jedan način da uštedite novac za kupovinu zeleniša jeste da ga uzgojite sami u sopstvenom domu. Za uzgoj zelene salate nije vam potrebno puno mjesta i posebnih uslova. Jedna veća saksija biće sasvim dovoljna.

Kupujte začine, suvo voće i orašaste plodove u rinfuzi

Ako u vašim supermarketima postoje začini na vaganje obavezno kupujte te, a ne one koji su zapakovani u kesice ili „fensi“ staklenu ambalažu proizvođača zvučnih imena. Ne biste vjerovali koliko možete uštedjeti kupovinom začina na ovaj način. Isto važi i za suvo voće i orašaste plodove. Uporedite cijene sljedeći put kad budete išli u kupovinu i vidjećete razliku.

Napravite zalihe

Pratite kad su na akciji proizvodi koji imaju dug rok trajanja kao što su maslinovo ili obično ulje, tjestenina i konzervisana hrana, pa napravite zalihe koje će vam dugo moći stajati.

Iskoristite krompir

Krompir je poprilično jeftina, ali više nego korisna namirnica koja treba da bude sastavni dio vaše ostave. Možete ga pripremiti na bezbroj sjajnih načina i napraviti sjajan ručak i bez mesa.

Kupujte cijelo pile

Pileća prsa su najtraženiji, ali i najskuplji dio pileta i zato ih kupujte samo kad su na akcijama, a u međuvremenu, više će vam se isplatiti ako kupujete cijelo pile ili samo batake sa karabatacima.

Zalihe pasulja

Pasulj je hrana koja se obično priprema kad novčanici otanje, jer je jednostavna za pripremiti, ne zahtjeva puno namirnica (da, može i bez te koljenice), a možemo ga podgrijavati i nekoliko dana. Iz svih tih razloga napunite vaš špajz pasuljom i potražite nove načine na koje ga možete pripremiti, jer je to uvijek dobra investicija.

Mljeveno meso

Mljevena junetina je kad je meso u pitanju najbolji prijatelj vašeg kućnog budžeta. Obično je dosta jeftinija od mesa koje kupujete u komadu, a male količine mogu nahraniti čitavu porodicu. Od svega 300 g mljevene junetine možete napraviti ćufte ili bolonjez umak za četvoročlanu porodicu. Tu su još tortilje, čili sa mesom i pasuljem, mesni rolat,…

Jedite ribu

Ljekari preporučuju jedenje ribe najmanje dva puta nedjeljno što pored dobrobiti po vaše zdravlje može biti i olakšica za vaš budžet. Kupujte zamrznutu ribu koja je u većini slučajeva povoljnija.

Otkrijte nove načine za upotrebu ribe u konzervi

Tunjevina u konzervi je jedna od najzahvalnijih namirnica. Možete je pripremati na najraznovrsnije moguće načine, a ubraja se u jeftinije namirnice. Možete raditi razne tople i hladne salate, umake za tjesteninu kao i musake. Samo pustite mašti na volju.

Zamrznuto povrće

Kad ugledate zamrznuto povrće na sniženjima nikako ga nemojte zaobići već napravite zalihe koje će vam sigurno dobro doći u periodu željnog iščekivanja plate, a isto radite i sa omiljenom vrstom mesa na akcijama.

(Lpm)