U Njemačkoj potražnja za radnom snagom i dalje raste tako da je u trećem kvartalu ove godine bilo otvoreno 1.097.600 radnih mjesta, što je 175.000 više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je Institut za istraživanje rada (IAB), koji djeluje u sklopu Saveznog biroa za zapošljavanje.

“U poređenju s prošlom godinom potražnja je posebno porasla u prerađivačkom sektoru, saobraćaju i logistici”, rekao je Alexander Kubis iz IAB-a.

Potražnja je takođe i dalje velika u sektoru usluga, građevine i trgovine.

Najveća potražnja za radnicima je u malim kompanijama

Najveća potražnja vlada u manjim kompanijama s najviše 50 zaposlenih, iza kojih slijede srednje velika preduzeća.

IAB četiri puta godišnje ispituje kompanije koje su pri birou za zapošljavanje prijavile otvorena radna mjesta.

Krajem oktobra ponovo je zabilježena niska stopa nezaposlenosti, a iznosila je 5,4 odsto. U oktobru ove godine bilo je 150.000 nezaposlenih manje nego u istom periodu prošle godine.

Popunjavaće radna mjesta stručnjacima iz cijelog svijeta

Stručnjaci procjenjuju da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće biti moguće pokriti pojačanim useljavanjem iz zemalja Europske unije, kao što je to slučaj proteklih godina i poticajnim mjerama u obrazovnom sektoru, nego i otvaranjem njemačkog tržišta rada za stručnjake iz cijelog svijeta.

Tema novog useljeničkog zakona, po uzoru na klasične useljeničke zemlje poput Kanade ili Novog Zelanda po bodovnom sistemu, tema je i aktuelnih koalicijskih pregovora između demokršćana, liberala i zelenih pri čemu su liberali najveći zagovornici otvaranja tržišta rada.

(index.hr)