To što je jesen u punom jeku, a zima nam polako dolazi nikako ne znači da treba da zapostavite vašu baštu jer postoji mnoštvo sitnica koje treba da uradite da biste je pripremili za zimu, a samim tim i za novu proljećnu sezonu.

Ako ste jedna od onih osoba kojima zima i hladnoća nikako ne odgovaraju upravo zato što ne možete više vremena provoditi u svojim bašticama onda će vas ova lista obaveza sigurno obradovati. Obucite gumene čizmice, dobro se obucite i krenite u vašu bašticu.

Uklonite većinu jednogodišnjig biljaka i podrežite višegodišnje. Nipošto nemojte uklanjati baš sve ostatke jednogodišnjih biljaka jer će vam ptičice ove zime biti zahvalne na tome jer većina njih sadrži sjemenke koje će im pomoći da se prehrane. Većinu biljaka iščupajte iz korijena i ostavite za kompost, samo pazite da biljke koje kompostirate nisu zaražene plijesni ili nekim drugim oboljenjem. Višegodišnje biljke podrežite gotovo do korijena, da bi na proljeće mogle ponovno rasti.

5511189077_51cee04a71_z

Odrežite suve grane vašem cvijeću i grmlju. Ako u bašti imate ukrasno zelenilo, dobro ga pregledajte i posijecite sve suve grančice. Obrezivanje ruža ostavite za proljeće.

Uklonite suvo lišće sa travnjaka. Ako lišće po sebi nema crne tačkice to znači da je zdravo i možete ga staviti oko biljaka kao zimsku zaštitu. U suprotnom jednostavno uklonite lišće i bacite.

Zaštitite ruže i sve osjetljivije višegodišnje biljke. Oko korijena biljka stavite piljevinu ili ono lišće koje ste popkupili da biste zaštitili korijen od hladnoće. Zaštitu sklonite tek u rano proljeće.

Počnite sa kopanjem nakon prvog mraza. Neke od lukovica cvijeća iskopajte odmah nakon prvog mraza i sačuvajte ih da ih posadite ponovno na proljeće. Tu milsimo na gladiole, ljiljane, dalile i dr.

I na kraju, spremite šupu za ljeto, sve dobro očistite, operite i složite do sljedeće sezone. Napravite spisak svega što ste uzgojili i uradili ove godine, ali i onoga što tek treba da uradite kad stigne proljeće. To će vam biti zaista dobra motivacija da sve dobro isplanirate, na vrijeme pripremite zemljište i sadnice.