Closeup of beautiful woman eye with bright fancy colorful makeup

Jedina stvar koja je gora od sjajnog čela – su masni kapci. Zapravo, ovo drugo je možda i gore. Posebno ako imate tako masne kapke da vam nijedna sjena  ne izdrži više od pola sata prije nego što počne da “putuje” po kapcima.

Na svu sreći postoji rješenje za ovaj problem, a prije svega potrebno je otkriti i uzrok masnih kapaka. Iako je najčešće to genetika, to nije uvijek slučaj. Još neki od faktora koji utiču na kapke su:

  • pretjerano korištenje krema za područje oko očiju ili premasnih proizvoda za to područje
  • zbog pretjeranog korištenja sredstava za uklanjanje šminke (posebno ako se radi o onima na bazi ulja)
  • promjena sredine života/klimatskih uticaja
  • stres

Isto tako nije neobično da osobe sa suhom kožom ostatka lica imaju problema s masnim kapcima.

Najvažnija je dobra priprema

Umjesto da u potpunosti odustanete od šminkanja kapaka, postoji nekoliko taktika koje će vam pomoći da zauzdate pretjerano mašćenje kapaka i osigurati da vam sjena i tuš dugo, dugo izgledaju savršeno na očima.

Za početak krenite s čistim platnom, a kapke očistite micelarnom vodom ili baby maramicama – važno je samo da u sebi nemaju ulje.

Nakon toga nanesite prajmer – koji bi vam trebao postati najbolji prijatelj kada je u pitanju šminkanje kapaka. Ne pretjerujte s prajmerom, već malo prstom utapkajte u kožu kapka. Preporuka: Lancôme Aquatique Waterproof EyeColour Base; MAC’s Pro Longwear Paint Pot; Bobbi Brown Long-Wear Eye Base; Artdeco baza za sjenila

Nakon nanošenja prajmera, preko njega kistićem nanesite sloj transparentnog pudera. Još jedna opcija koju možete isprobati je da nakon prajmer kapke lagano popršćite matirajućim sprejem za lice, te kada se osuši nanesete transparentni puder.

Sada je vrijeme i za nanošenje sjena. Treba li govoriti da morate izbjegavati sjenke koja će učiniti vaše kapke masnima, poput nekih kremastih sijenki? Izuzetak su trajne kremaste sijenke koja se neće “mrdati” satima i neće se nakupljati u pregibima. Takva sijenka možete koristiti sama ili kao podlogu za sijenke u prahu. Kada govorimo o sijenkama  u prahu najbolja opcija je nanošenje tankih slojeva – umjesto da odmah odjednom nanesete puno sijenke.

Kada su u pitanju tuševi za oči – birajte one vodootporne, a najbolji su gel tuševi koji se lako nanose i ne skidaju jednom kada se nanesu. Za dodatnu sigurnost, liniju tuša možete dodatno “učvrstiti” tako da u nju utapkate kistom sijenku u prahu u istoj boji.

(zena.rtl.hr)