Da ljubav nema rok trajanja i da se nakon pet decenija zajedničkog života može živjeti u slozi i ljubavi, dokaz je bračni par Rade (74) i Bosiljka (68) Lolić iz Bistrice, kod Banjaluke, koji je juče proslavio zlatni pir.

Rade je, inače, unuk Dragoljuba Galića, najstarijeg stanovnika RS, koji je nedavno proslavio svoj 108. rođendan.

Bosiljka kaže da je ovih 50 godina prošlo brzo te da su se zabavljali oko osam mjeseci i nakon toga su se vjenčali davne 1967. godine. Zajedno su stekli dva sina i šestoro unučadi. Ističe da prave tajne za uspješan brak nema.

“Uvijek sam radila s njim, pomagala mu i slušala ga, jer je bio kamenorezac po zanimanju”, pojasnila je Bosiljka i dodala da je najvažnije to što su o svemu pričali i razumijevali se.

“On radi svoj posao, a ja svoj i nije bilo nikakvih problema. Uvijek sam poštovala i slušala svu njegovu familiju”, objašnjava Bosiljka. Prema njenim riječima, možda je tajna uspjeha to što su sve zajedno radili.

“Dešavalo se, naravno, da se posvađamo, i to je sve normalno, ali sve nesuglasice uz razgovor se riješe“, kaže ona.

Kako kaže, brak je dobar samo dok nema u njemu tuče, i to, smatra ona, ne treba tolerisati.

“Svađe i nesuglasice se mogu riješiti, ako ima volje. Kad smo imali neke brige ili probleme, sjednemo zajedno i popričamo o njima i sve zajedno savladamo pa nastavimo dalje“, naglasila je ona.

Kada su u pitanju današnji mladi bračni parovi, Bosiljka kaže da kod današnjih supružnika nema tolerancije i želje da sve prepreke savladaju.

“Današnji parovi nemaju dovoljno razumijevanja, brakovi traju po dva-tri mjeseca i to nikako nije dobro”, pojašnjava ona i dodaje da dogovor kuću gradi. Ističe da najstarija unuka ima 25 godina, da je završila fakultet u Milanu, a najmlađi ima nepune dvije godine. Na pitanje, zbog čega današnji brakovi danas lako pucaju, kaže da je to i zbog toga što su danas druga vremena.

“Roditelji danas drugačije vaspitavaju djecu, moji sinovi, iako su bili veliki, do 10 su morali biti u kući, a danas iz kuće tek tada izlaze”, pojasnila je.

Rade kaže da su njegova supruga i on proslavili i četvrtu deceniju braka.

“Proslavili smo i 40. godišnjicu braka, jer sam mislio da neću dočekati 50, pošto je sve ovo nesigurno pa sam ja ipak odlučio da idem na sigurno”, kaže kroz šalu. On još čuva svoje svadbene cipele koje je nosio na svadbi na kojoj je, prema riječima porodice, ali i njega, igrao na stolu.

“Cipele mi je napravio moj dobar drug Stipe i one su ručni rad. Mnogo mi znače i drago mi je da nakon 50 godina mogu obuti iste cipele”, kazao je ponosno čika Rade.

Izvor: Nezavisne novine