Kada su dospjeli u srednje godine, sudeći po zabilješkama u njihovim ličnim dnevnicima, čini se da im je brak prerastao u nepodnošljiv pakao, pa su u istoj kući živjeli poput dva neprijatelja.

Samo nedjelju dana prije vjenčanja, ruski pisac Lav Tolstoj, u to vrijeme tridesetčetvorogodišnjak, pokazao je svoj lični dnevnik vjerenici Sofiji (Sonji), koja je tada imala samo sedamnaest godina. Nju je porazilo kada je na tim stranicama otkrila pojedinosti Tolstojeve raskalašne i problematične seksualne prošlosti, uključujući i strasnu ljubavnu vezu sa jednom mještankom, koja mu je rodila vanbračno dijete.

Sonja je potom zapisala u svom dnevniku: “On uživa da me muči i gleda kako plačem… Šta mi to radi? Malo-pomalo sasvim ću se udaljiti od njega i zagorčati mu život.” Sonja je ovu odluku donijela dok su još trajale pripreme za vjenčanje.

Ovaj zloslutni početak bio je emocionalni preludijum u brak dug četrdeset osam godina. Burna i epska bračna borba Tolstojevih presijecana je dugim primirjima tokom kojih je Sonja rodila čak trinaestoro djece i dešifrovala i uredno prepisivala piščevih nečitko napisanih dvadeset jednu hiljadu stranica romana, uključujući “Rat i mir” i “Anu Karenjinu”.

I pored njene odane službe tokom tih godina, Tolstoj je u svom dnevniku o Sonji napisao sljedeće: “Plaše me i muče njena nepravičnost i tihi egotizam.” A Sonja je u svom dnevniku uzvraćala: “Kako neko može da voli insekta koji ga neprestano bode?”

Kada su dospjeli u srednje godine, sudeći po zabilješkama u njihovim ličnim dnevnicima, čini se da im je brak prerastao u nepodnošljiv pakao, pa su u istoj kući živjeli poput dva neprijatelja. Pred kraj Tolstojevog života Sonja je napisala: “Svakog dana stižu novi udarci koji mi razdiru srce i skraćuju život.”

Tolstoja je smrt zadesila dok je usred noći bježao iz njihove zajedničke kuće. On je živio 82 godine, Sonja ga je nadživjela za devet godina i umrla je u svojoj 74. godini.