Međunarodni sajama nekretnina i investicija Banjaluka 2017. “BLIRE” biće održan od 24. do 26. novembra na Banjalučkom sajmu, s ciljem privlačenja stranih investicija.

Organizacioni odbor Sajma predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci plan i program rada Sajma, kao i najvažnije informacije o ovom događaju koji se po prvi put organizuje u BiH. 

Organizator Sajma, Predrag Tešić, istakao je da sajmovi ovakve vrste već postoje u gradovima regije kao što su Beograd, Novi Sad, Zagreb, ali i u svjetskim gradovima kao što su Moskva, Nica i drugi, te istakao veliko zadovoljstvo što Banjaluka ulazi u društvo ovih metropola sa događajem ovakve vrste. 

“Imamo više od 50 prijavljenih učesnika na Sajmu. Pozvali smo opštine i gradove, ali i investiciono-poslovne subjekte, arhitektonske biroe, te agencije koje se bave enterijerima i eksterijerima”, istakao je Tešić. 

On je dodao da je bilo kontakata i sa izlagačima iz Srbije, Turske i Hrvatske za učešće na sajmu. 

Cilj sajma je da se privuku strane investicije i da se održi niz relevantnih predavanja iz ove oblasti. 

“Svi građani će moći da dođu i da se upoznaju o sadržaju i dešavanjima na sajmu”, dodao je Tešić. 

Tešić je rekao da se članovi Organizacionog odbora Vladimir Blagojević i Bojan Čudić nalaze na poslovnom forumu u Talinu, te da će iskustva i informacije dobijene tamo prenijeti učesnicima Sajma. 

On je dodao da su predviđene nagrade za izlagače na Sajmu u različitim kategorijama, te naglasio da prijave za učešće na Sajmu još traju i da su otvorene do četvrtka, 23. novembra. 

Dragana Ristić, pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske i član Organizacionog odbora, rekla je da je poslije energetike upravo turizam najpovoljnija i najprivlačnija grana privrede za investiranje u Republici Srpskoj. 

Ona je istakla da Sajam otvara mogućnost investiranja u hotelijerstvo i druge projekte u Srpskoj. 

“Republika Srpska pruža odlične uslove za investitore usljed konkurentnosti u cijenama, odličnom geografskom položaju, životnoj sredini i kulturnom nasljeđu”, rekla je Ristićeva. 

Igor Vidović, bivši ministar u Vladi Republike Srpske i član Organizacionog odbora Sajma, istakao je da ne postoji dovoljna informisanost kod građana o mogućnostima koje pruža tržište nekretnina, izrazivši uvjerenje da je upravo ovaj sajam odličan način za sticanje informacija i bolje upoznavanje sa prilikama koje pruža ovo tržište. 

Darko Gavrilović iz “Glasa Srpske” rekao je da će taj list pružiti medijsku podršku Sajmu, naglasivši da su panel diskusije koje su predviđene za vrijeme trajanja Sajma sa temama široke primjene dodatni kvalitet manifestacije.

Izvor: Srna