Bršljan je biljka puzavica, odnosno lijana. Ima sposobnost da se priljepljuje uz različite vrste podloga i da se na taj način propinje i rasprostire po stablu drveta, po kamenim podlogama, zidovima ili jednostavno da puzi prekrivajući tlo.

Bršljan (lat. Hedera helix) ne spada u parazitske penjačice i ne šteti drvetu na koje se prilijepi, ali mehanički može nanijeti štetu ako ga potpuno obraste. Raste po šumama, na tlu i prilijepljen uz drveće, na vlažnim položajima, pored rijeka, na stijenama. To su mu prirodno date karakteristike, koje se u oblikovanju vrta mogu iskoristiti da bi se postigli odlični efekti.

Pokrivač tla

Ukoliko u vrtu imamo jako zasjenčenu površinu, bilo da je sjenku napravilo drveće ili je objekat zaklonio sunce u vrtu, skoro nemoguće je u tom slučaju imati dobar travnjak. Rješenje može biti da se površina ozeleni sa samo nekoliko sadnica bršljana(jedna sadnica na 2 m2). Za sezonu ili dvije, cijela površina će biti prekrivena stalno zelenim listovima i puzavim granama koje ima bršljan.

Zeleni zidovi

Bršljan se može upotrebiti za maskiranje neuglednih građevinskih objekata i za stvaranje prijatnijeg zelenog okruženja u vrtu, balkonu ili pasažu. Potrebno je samo postaviti biljke bršljana u podnožju površine i njegove grane usmjeriti kopčama, kanapom ili bambus štapom i žicom ka vertikalnoj površini. Već tokom prve sezone ova puzavica će se dobro učvrstiti svojim korjenčićima za površinu i temeljno je prekrivati.

Bršljan ima sposobnost da brzo raste i da svojim puzavim granama prekriva svaku površinu, a ograda predstavlja savršenu potporu za njega.

Živa ograda

Sam pojam ograda ne zvuči živo, ali ako odlučimo da najobičniju ogradu od pletene žice ili bilo koji oblik materijala za ograđivanje pretvorimo u živicu, onda je bršljan savršen izbor. Bršljan ima sposobnost da brzo raste i da svojim puzavim granama prekriva svaku površinu, a ograda predstavlja savršenu potporu za njega. Uz našu malu pomoć vrlo brzo će se grančice uplesti u žicu, pa ćemo imati cijele godine veoma otpornu i izdržljivu živicu.

Zelene skulpture

Topijarni oblici ili ukrasne zelene figure u vrtovima, koji nastaju dugogodišnjim orezivanjem rukama vještih vrtlara, sada su dostupni i u našem vrtu, po principu „uradi sam“. Jednostavno možete od raznih materijala (žica, armaturna mreža, ljetvice, suve grane ili kamena) stvoriti skelet željenog oblika, i u podnožju umjetničkog dijela zasaditi bršljan. Ostatak posla ova uporna i izdržljiva biljka obaviće sama.

Zeleni slapovi

Bilo da gajite biljke u velikim žardinjerama, na stepeništima ili jednostavno na balkonu, uvijek je poželjno imati nekakvo zelenilo koje će slapovito padati svojim grančicama, maskirati posudu i obogatiti frontalni izgled. A bršljan je savršen za to. Ujedno može poslužiti kao cjelogodišnja zimzelena postavka za sezonsko cvijeće.

Savjet

  • Bršljan je najbolje gajiti u sjenovitom ili polusjenovitom dijelu vrta, ali i na jakom suncu je vitalan.
  • Potrebno je grančice usmjeravati dok se ne prilijepe da bi postigao željeni efekat ili forma zelenila.
  • Grane kod bršljana su duge i slabo se granaju. Režite ih često i dobićete gustu zelenu lisnu masu.
  • Biljka se obično sadi u vrtu u zemlju, ali savršeno uspijeva i u saksijama, iz kojih se lako pentra uza zid.