Više od 220 miliona djece, odnosno svako 10. dijete na svijetu, odrasta bez roditeljske ili drugog adekvatnog oblika brige, podaci su Međunarodne organizacije SOS – Dječija sela.

Odrastanje  bez odgovarajuće brige ostavlja brojne posljedice na emotivni, mentalni i fizički razvoj djeteta. SOS – Dječija sela, kao organizacija posvećena brizi o djeci bez roditeljskog staranja i djeci i porodicama u riziku, podsjećaju da nijedno dijete ne treba da odrasta samo

Sa ciljem da ukaže na položaj djece koja odrastaju bez roditeljskog staranja i djece u riziku i važnost porodičnog okruženja za rast i razvoj djeteta, Međunarodna organizacija SOS Dječija sela je, povodom 20. novembra, Svjetskog dana djeteta, pokrenula kampanju “Nijedno dijete ne treba da odrasta samo”, koja danas počinje u više od 100 zemalja širom svijeta.

GRAHOVAC: NEADEKVATNA SARADNJA RODITELJA I ŠKOLE

Ombudsman za djecu Republike Srpske, Nada Grahovac ,rekla je da je potrebno ukazati na neadekvatnu saradnju roditelja i škole, kao i na “nedostatak mehanizma kojim bi sistem tu saradnju napravio stvarnom i stalnom”.

Grahovčeva je upozorila da tamo gdje taj mehanizam nije uspostavljen dolazi do još većeg usložnjavanja problema, umjesto pronalaska rješenja. 

“Kada dođe do problema, roditelji prigovaraju da škola nije adekvatno reagovala, dok škola smatra da su roditelji nespremni za saradnju”, rekla je Grahovčeva prije početka manifestacije povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječijih prava u banjalučkoj Osnovnoj školi “Jovan Dučić”. 

Ona je istakla da nije zahvalno generalno govoriti o kršenju dječijih prava, te da je, kada je riječ o ostvarivanju prava djeteta po osnovu Porodičnog zakona, sve dovedeno u pitanje. 

“Porodični zakon nije uspostavio mehanizam da dijete ostvari pravo sa roditeljem sa kojim živi, da ostvari pravo na izdržavanje, a mnogi problemi u vezi sa usvajanjem djece dovode u pitanje i to njihovo pravo“, rekla je Grahovčeva. 

Direktor Osnovne škole “Jovan Dučić” Rankica Pušić naglasila je da rukovodstvo ove škole ima posebnu čast što je dio obilježavanja ovako značajnog datuma koji je posvećen najmlađoj populaciji. 

“Da djeca postanu ljudi dostojni divljenja cilj je koji je život povjerio školi, kao jednoj od najznačajnijih institucija koje se bave djecom i zaštitom njihovih prava”, navela je Pušićeva. 

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović istakao je značaj obilježavanja Međunarodnog dana dječijih prava kako bi se svijest o problematici podigla na viši nivo. 

On je napomenuo da su učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj učestvovali na konkursu koji je raspisao Zavod povodom obilježavanja Dana dječijih prava. 

Učenici su u likovnim i literarnim radovima, te drugim prezentacijama mogli da iskažu svoje viđenje o dječijim pravima, a autori najboljih radova dobiće nagrade za svoj trud“, rekao je Damjanović. 

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici ministarstava prosvjete i kulture, porodice, omladine i sporta, Grada Banjaluka, direktori osnovnih i srednjih škola i drugi gosti. 

Izvor: Srna, bebac