U svijetu se 20. novembra obilježava Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Međunarodni dan djeteta obilježava se i u Jevrejskom kulturnom centru. Pa pogledajmo.

Povodom Međunarodnog dana dječijih prava, u Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” predstavom “Nestašno pače” svečano je otvorena manifestacija posvećena djeci sa poteškoćama. Za najmlađe su organizovani brojni sadržaji, izložbe, koncerti, pozorišne predstave.

“JKC već treću godinu uzastopno pravi ovakvu jednu manifestaciju koje je u prvom redu posvećena današnjem danu, a to je Međunarodni dan dječijih prava. Mislim da je najvažnije danas djeci dati prava”, rekao je Đorđe Mikeš, direktor Jevrejskog kulturnog centra.

Ne samo ovih dana, nego svaki dan treba se truditi i pomoći djeci da neometano uživaju svoja prava, a posebno djeci sa poteškoćama, kao izuzetno ranjivoj grupi.

Dječija prava temelje se na potrebama svakog djeteta da preživi, odraste, ispuni svoje potencijale i učestvuje u životu svoje zajednice. Ona se odnose na svako dijete, bez izuzetka.

“Imamo raznovstan program, od danas pa do 26. novembra (subota), svako veče od 19 časova imamo pjesnike Gojka Mandića, Oliveru Stanić, Vrtić Sreću, Zaštiti me centar, Ivo Andrić škola, Zvjezdice, pjesne grupe, itd. Znači, Roda je svako veće, a da ne zaboravim i divan koncert opus conmusica“, saopštila nam je Nevenka Nena Rodić iz dječijeg studija glume “Roda”.

Polaznici dječijeg studija glume osvojili su srca prisutnih programom koji su pripremili. Salom su se čuli odjeci smijeha, pjesme i igre.

Temelj za svijet mira je sredina gdje djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade sarađujući i odrastajući sa spoznajom o međuzavisnosti svih živih bića. Djeca su najosjetljivija grupa koja treba zaštitu. Čiji je osmijeh najljepši, ako ne dječiji?

(Banjalucanke.com)