Ako su vještački osvježivači vazduha u vašoj kući česti, razmislite još jednom da li ste napravili dobar izbor ili trebate preći na prirodne načine osvježenja doma.

Koristite mirise koji se uključuju u struju, sprejeve, vještačke mirisne štapiće i slične  osvježivače vazduha? Svi oni imaju tako “prirodne” nazive, a tako malo prirodnog u sebi. Sastojci, koji se obično nalaze u ovim osvježivačima, su često vrlo štetni za udisanje i duža izloženost može biti vrlo opasna po zdravlje ukućana, posebno djece i trudnica.

Šta nas to truje

Mnogi proizvodi za čišćenje, pa i za osvježavanje doma sadrže toksične hemkalije, koje se u tijelu mogu gomilati godinama i dovesti do raznih oboljenja. Ako vam je imunitet često slab, osjećate ponekad nesvjesticu, u porodici su česta oboljenja i prehlade, odgovor možete potražiti u vašim sredstvima za čišćenje i osvježenje.

osvezivac vazduha za kupatilo

“Čistioničarska” industrija je slabo, loše ili nikako kontrolisana. Istraživanja o tome kakav uticaj imaju razna sredstva za čišćenje i osvježivači na naše zdravlje se gotovo ne sprovode.

Osvježivači vazduha su posebno van svake kontrole, a riječ je o isparavanjima koja u mnogim domovima udišu svakodnevno, a nisu ni svjesni šta to na taj način ulazi u njihov organizam.

osvezivac vazduha sareni

Jedno ugledno istraživanje osvježivača vazduha je bilo posebno šokantno. U osvježivačima su otkrivene velike količine ftalata, koji su vrlo štetni po djecu posebno i trudnice i razvoj fetusa. (Čak 86 odsto njih je sadržavalo opasne ftalate). Hemikalije su prisutne čak i u sprejevima za koje piše da su prirodni i bez mirisa.

Izloženost ftalatima je posebno opasna po trudnice, jer može doći do problema u razvoju bebe. Uz to mnogi od njih su kancerogeni, štetni po pluća, disanje, izazivaju glavobolje, …

Recimo, 1,4-Dichlorobenzene je hemikalija koja je vrlo štetna po pluća i kancerogena je, a nalazi se u većini osvježivača vazduha, ali i osvježivača toaleta i kuglica protiv moljaca. Napada receptore u nosu i eliminiše osjećaj za miris. Oni ga koriste da bi ubili vaš pravi osjećaj za miris i tako stvorili iluziju odakle svježina dolazi. Kada udahnete miris osvježivača, nos poslije slabije detektuje ostale mirise.

Dichlorobenzene, koji se nalazi u osvježivačima vazduha, izaziva u većini slučajeva smrt ptica. (Prijava je bilo na hiljade). Tako da ne možemo reći da je dobar za ljude.

Neki mirisi, zbog ovih i mnogih drugih štetnih sastojaka, dovode do promjena u cirkulaciji, krvnom pritisku, rasploloženju, izazivaju glavobolje. Čak 72 odsto oboljelih od astme navodi ove osvježivače kao izazivače simptoma i napada.

osvezivaci vazduha tamni

Šta učiniti?

Iako postoje osvejživači vazduha na tržištu, koji ne sadrže opasne hamikalije, sa njima, tvrde mnogi, ne možete biti sigurni. Čitajte dobro etikete i informišite se o sastojcima ili, što je najsigurnije, pređite na prirodne osvježivače vazduha. Osvježavajte kuću kuvanjem kora narandže i limuna, držite cvjetove lavande u posudicama, koristite limun i sirće za čišćenje, …

Na poslu takođe se trudite da ukažete kolegama na štetnost tih osvježivača i pokušajte da pređete na neke prirodne opcije. Na kraju krajeva, otvorite prozor!

 

(Lpm)