Stearinska kiselina je aminokiselina koja se koristi u proizvodnji više od 3200 preparata za njegu kože i kose. Na spisku sastojaka proizvoda često je zavedena pod drugim nazivima, uključujući oktadekanoinska kiselina, Century 1240, Emersol 120, Emersol 132, Emersol 150, Formula 300 i Glycon DP.

Gdje može da se nađe stearinska kiselina?

U prirodi, stearinska kiselina se nalazi u mastima i uljima biljaka i životinja. Životinjske masti se obično sastoje od 30% stearinske kiseline. Kod većine biljnih ulja 5% zapremine čini ova aminokiselina, uz izuzetak kokosovog butera i ši butera koji sadrže 9 puta više stearinske kiseline.

Kako se proizvodi stearinska kiselina?

Da bi se izolovala ova supstanca, mast ili ulje koji sadrže stearinsku kiselinu se zagrijavaju, a potom izlažu pritisku. Nakon toga se dobijeni materijal ubacuje u ključalu vodu u aparatu za destilaciju. Aparat prikuplja paru koju ispuštaju ključala mast ili ulje i sprovodi je kroz sistem spiralnih cijevi za hlađenje. Nagli pad temperature dovodi do toga da se stearinska kiselina kondenzuje i postaje tečna. Nakon toga može i dodatno da se hladi da bi se dobila supstanca koja ima konzistenciju voska.

Kako se koristi stearinska kiselina?

Stearinska kiselina se najviše koristi u proizvodnji sapuna. Kada se doda u ove proizvode, stearinska kiselina pomaže da se ostali sastojci zgusnu i očvrsnu i da se dobije čvrsti sapun.

Stearinska kiselina ima i korisno svojstvo čišćenja pa je koristan sastojak sapuna. Ovaj sastojak djeluje kao surfaktant, supstanca koja smanjuje površinski napon ulja. Ulja imaju veći površinski napon od vode, zbog čega se vodene kapi teško miješaju sa uljem. Smanjenjem površinskog napona ulja, stearinska kiselina omogućava vodi da se miješa sa molekulima ulja i da ih spira. Rezultat toga je da stearinska kiselina pomaže pri uklanjanju nečistoće, znoja i viška sebuma sa kože i kose. Zbog toga je ova aminokiselina koristan sastojak u sredstvima za čišćenje, preparatima za kupanje i šamponima, kao i u čvrstim sapunima.

Zašto se stearinska kiselina nalazi u tako velikom broju proizvoda?

Zbog svojstva da pomaže da se ulje i voda miješaju, stearinska kiselina se u manjim koncentracijama dodaje i u brojne tečne preparate za njegu kože i kose, gdje djeluje kao aditiv, a ne aktivni sastojak ili agens za čišćenje. U ovim preparatima stearinska kiselina služi da drži sastojke na okupu, odnosno spriječi razdvajanje tečnog i uljanog dijela. Zahvaljujući tome, preparati koji sadrže stearinsku kiselinu ne moraju mnogo da se protresaju prije upotrebe i ostaju djelotvorni i nakon dužeg perioda čuvanja.

Da li je stearinska kiselina prirodna?

Pošto se stearinska kiselina dobija iz prirodnih izvora i ne proizvodi u industrijskom okruženju, ona se ponekad koristi kao zamjena za hemijske sastojke u prirodnim preparatima za njegu kože. Ovaj sastojak se četo dobija iz nusproizvoda obrade mesa, posebno svinjskog. Iz tog razloga se ne koristi često u veganskoj kozmetici i njezi kože. Međutim stearinska kiselina može da se dobije i iz biljnih izvora pa je to formula koja ne sadrži životinjske masti.

Da li je stearinska kiselina bezbjedna za upotrebu?

Američka Uprava za hranu i lijekove je zaključila da je stearinska kiselina u ograničenim količinama bezbjedna za topičnu primjenu u preparatima za njegu kože, navodeći da neke osobe sa osjetljivom kožom možda neće moći da tolerišu ovaj sastojak.