Heptakodijum cvjeta u proljeće, ima atraktivne bobice u jesen, a zimi nas podsjeća na crnu brezu – evo kako da njegujete ovo drvo!

Ukoliko je vrt toliko mali da u njemu ima mjesta za samo jednu veću biljku, izbor treba da bude heptakodijum koji će opojnim mirisom preplaviti čitavu baštu

Heptakodijum ima atraktivne i mirisne cvjetove, a može da se gaji kao manje drvo ili žbun. On nekada raste i do 10 metara u visinu i tri-četiri metara u širinu, ali lako se oblikuje po želji i uslovima u prostoru.

Uostalom, biljka mora da se orezuje u jesen da se ne bi izobličila. Ipak, ova biljka traži dosta sunca i jedino na takvom mjestu može da buja u svojoj ljepoti, cvjeta i privlači leptire. Istina, može da cvjeta i u djelimičnom hladu, ali tada će biti izdužena.

Prvi pupoljci se pojavljuju u maju i cvjetovi ostaju do kraja sezone. Jasminoliki cvjetovi imaju prelijep miris i traju po nekoliko nedjelja. Plodovi se pojavljuju u jesen kada cvjetovi postanu crvene bobice, pa je biljka i tada atraktivna.

Čak i zimi, kada opadnu cvjetovi i lišće, heptakodijum je lijep, jer ima zanimljivu boju kore koja je svijetlo i tamno braon boje, poput crne breze.