Poslodavcima u Srpskoj će od naredne godine biti umanjen doprinos za nezaposlenost, a biće povećan doprinos za dječju zaštitu.

Po riječima predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS, Dragutina Škrebića, sa predstavnicima Vlade je dogovoreno da doprinos za nezaposlenost, koji sada iznosi jedan odsto na platu, bude 0,80 odsto.

Ta razlika biće preusmjerena u Javni fond dječje zaštite. Trenutni doprinos za dječju zaštitu je 1,5 odsto. To će biti regulisano novim zakonom o doprinosima.

– Taj novac biće korišten za naknade porodiljama. Naredne tri godine Vlada će, odnosno Javni fond dječje zaštite, sukcesivno preuzimati isplatu naknada zaposlenim porodiljama za vrijeme bolovanja, a od 2020. godine trebalo bi u potpunosti da preuzmu isplatu bruto plata za vrijeme porodiljskog bolovanja – objašnjava Škrebić.

Trenutno je obaveza poslodavaca da radnicima koje su na porodiljskom bolovanju, koje može da traje najviše godinu dana, isplaćuje bruto platu, dok Fond dječje zaštitu refundira poslodavcima samo neto platu.

Poslodavci već godinama traže od Vlade da porodiljsko odsustvo  bude “briga” države, jer je “njena obaveza sprovođenje populacione politike”.

Ne može privreda za vrijeme porodiljskog odsustva imati obaveze. Ako želimo da pospješimo natalitet, a siguran sam da nam je to svima cilj, onda na ovaj način na koji je to sad riješeno, spriječavamo žene da se odluče na rađanje, jer nisu sigurne da će imati pravo na platu za vrijeme trudničkog bolovanja – kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS.

Marinko Umićević, direktor tvornice obuće “Bema”, u kojoj je zaposleno više od 1.000 žena, kaže da su porodiljska odsustva veliki finansijski problem za ovu fabriku.

– Dešava se da gotovo sve djevojke čuvaju trudnoću, pa ne rade i po dvije godine. Tvornica obuće “Bema” nikada nije dala niti će dati otkaz nijednoj trudnici. Mi to jednostavno ne možemo više da finansiramo – kaže Umićević.

Da ne bi došli u situaciju da trudnice ostave na cjedilu, novi zakon jedino je rješenje, kažu poslodavci. Ubjeđeni su da bi i te kako uticao na natalitet Srpske.

Naknade za nezaposlene porodilje

Vlada RS će od naredne godine uvesti naknade za nezaposlene porodilje u visini minimalne plate. Primaće mjesečnu naknadu od 405 KM u trajanju od 12, odnosno 18 mjeseci za treće dijete.

Cilj ove vladine mjere da se smanji razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja i da nezaposlene porodilje primaju određenu finansijsku pomoć tokom perioda za koji se zaposlene porodilje nalaze na plaćenom porodiljskom bolovanju.

Izvor: blicrs