Kada se oplođena jajna ćelija, zametak pričvrsti na zid materice kako bi počela rasti, počinje implantacijsko krvarenje. Iskusi ga trećina trudnica u ranoj trudnoći.

Implantacijsko krvarenje je sasvim normalno, te ne zahtijeva posebnu medicinsku pažnju. Nalik je menstrualnom krvarenju, ali može se i važno je da ih razlikujete. Kako? Saznajte u članku.

Prvi znakovi trudnoće

Implantacijsko krvarenje smatra se jednim od prvih znakova trudnoće ili barem jednim od onih koji su najočitiji za buduću majku. Drugi rani znakovi trudnoće u ovoj fazi su osjetljivost grudi i mučnina.

Krvarenje obično počinje nekoliko dana prije sljedećeg menstrualnog ciklusa. S obzirom na to da je ono slično menstrualnom krvarenju, mnoge žene ne mogu procijeniti je li riječ o trudnoći ili početku novog ciklusa.

Postoji nekoliko dodatnih znakova rane trudnoće koje treba imati na umu:

  • roze ili smeđkasti iscjedak;
  • slabi grčevi;
  • često uriniranje ili zatvor;
  • promjene raspoloženja;
  • glavobolje;
  • iscrpljenost.

Kako razlikovati implantacijsko od menstrualnog krvarenja?

Ono izgleda malo drugačije od prosječne menstruacije. Ali, važno je imati na umu da nemaju sve žene istu menstruaciju. Neke žene mogu imati obilnije krvarenje, dok kod drugih ono može biti nepredvidivo.

Ipak, i s tim na umu, postoji nekoliko ključnih razlika između menstruacijskog i implantacijskog krvarenja:

1. Protok

Primarna razlika između ova dva tipa krvarenja je protok krvi. Krvarenje uzrokovano implantacijom je lagano i ostaje tako. Za mnoge žene menstruacija počinje lagano, ali s vremenom postane obilnija. Takođe, implantacijsko krvarenje ne uzrokuje krvne ugruške kao normalna menstruacija.

2. Boja (roze ili tamno smeđa)

Bez obzira na to je li krvarenje obilno ili slabo, većina žena je upoznata s bojom svoje menstruacije. To je zbog toga što krv uvijek dolazi s istoga mjesta. Bez obzira na to koliko je, zbog mjesta iz kojeg dolazi, krvarenje uvijek izgleda isto. Implantacijsko krvarenje najčešće je roze ili tamnosmeđe boje.

Ta tamno smeđa, boja bliska boji rđe, podsjeća na staru, a ne svježu krv. Takođe, ima neugodan miris. U rijetkim slučajevima je implantacijska krv crvene boje. Ona ukazuje na to da je krv tek prolivena iz materice.

3. Grčevi

I menstruacija i implantacija mogu uzrokovati kontrakcije materice, odnosno grčeve i bolove. Međutim, menstruacijski grčevi su intenzivniji od grčeva uzrokovanih implantacijom. Ako imate slabe grčeve kojima se ne mijenja intenzitet, oni su dobar pokazatelj implantacijskog krvarenja. Oni mogu trajati nekoliko sati do nekoliko dana.

4. Dosljednost

Je li krvarenje stalno ili isprekidano? Implantacijsko je karakteristično po svojoj nedosljednosti i brzom iščezavanju. Menstruacijsko traje nekoliko dana i stalno je. Ipak, nekim ženama i implantacijsko krvarenje može potrajati duže od dan ili dva, ali najčešće je kratkog trajanja i jednom kada prestane, ne ponavlja se.

5. Bazalna tjelesna temperatura

U drugom dijelu menstrualnog ciklusa bazalna tjelesna temperatura naraste iznad 37 °C i ostaje na tom nivou oko dvije sedmice. Ako se dogodi implantacija, bazalna temperatura pada ispod 37 °C te ubrzo nakon toga naglo poraste.

Kada se pojavljuje implantacijsko krvarenje?

Nakon oplodnje, embrij se usađuje u zid materice. Njegovo kretanje može probiti neke krvne sudove u zidu materice i tako izazvati krvarenje. Cijeli proces i krvarenje događaju se između 6. i 12. dana od začeća, oko 10 dana do dvije sedmice nakon ovulacije.

Menstruacija se javlja 14 dana poslije nje. To je razlog zašto je ove dvije pojave moguće zamijeniti. Lako je pomisliti da je menstruacija uranila ili kasni. Nekoliko dana prije početka novog ciklusa, između 23. i 28. dana, pojavljuje se svijetli, roze iscjedak, simptom implantacije.

Krvarenje traje od nekoliko sati do najviše tri dana. Žene koje prolaze kroz prvu trudnoću vjerovatno će krvariti više od žena koje su već bile trudne.

Ali, krvarenje nije samo po sebi siguran znak da ste trudni. Za testiranje trebate pričekati datum očekivane menstruacije. Ako test za trudnoću upotrebite odmah, rezultati možda neće biti tačni.

Kada je implantacija uspješna?

U većini slučajeva, uspješna implantacija može ličiti na menstruaciju, a jedan od znakova uspješne implantacije su grčevi koji mogu trajati i do nedjelju dana, te promjena oblika materice.

Kada se treba zabrinuti?

Samo implantacijsko krvarenje je normalno i bezopasno za majku i dijete. Međutim, produženo krvarenje i jaki grčevi popraćeni promjenama tjelesne temperature mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg (pobačaja ili rizične trudnoće), posebno ako se jave kasnije u trudnoći.

O svim promjenama važno je obavijestiti ljekara. Implantacijsko krvarenje obično se ne pojavljuje kasnije. Nikako se ne bi trebalo pojaviti nakon sedme nedjelje trudnoće. Ako je krvarenje još uvijek prisutno nakon sedme nedjelje, trebali biste zatražiti savjet od svog ginekologa.

Prekomjerno krvarenje tokom rane trudnoće u 50% slučaja upućuje na pobačaj.