Svakog četvrtka na Vaša pitanja odgovara stručnjak – dr Boris Zec, specijalista pedijatrije, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpke, na Klinici za dječije bolesti. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

UVOĐENJE SUPE I ZAČINA U BEBINU ISHRANU 

1.Pitanje: Poštovani doktore, kada bebi možemo uvesti pileću jetru? Takođe, kada uvodimo začine? Hvala na savjetima. D. L.

Odgovor: Hvala Vam na pitanju,

Pileća ili teleća jetrica s može uvoditi u uzrastu između osmog i devetog mjeseca, kako bi se zadovoljile potrebe za željezom i cinkom i to najčešće možete je spremiti barenu u vodi kako bi ostala mekana i sočna. Naravno, najbolje bi bilo da možete nabaviti domaće, jer je jetra filter svih toksina.

Što se tiče začina, oni se mogu uvoditi od osmog mjeseca takođe, postepeno, ako se zna da se bebin okus formira do osamnaestog mjeseca života. Tako da imate vremena za obogaćivanje i proširenje bebinog jelovnika.

PROBLEMI SA DOJENJEM 

2. Pitanje: Poštovani, molila bih Vas za mišljenje. Naime, beba je stara 2 mjeseca i 9 dana (dječak), do prije 5 dana isključivo dojen, a zatim uvedena dohrana po potrebi. Razlog uvođenja je sljedeći: Beba je rođena 18. septembra sa 3550 g, a otpušten 21. saptembra sa 3340 grama. Na prvoj kontroli, 18. oktobra težio je 3600 g i po savjetu pedijatra, povećan broj podoja, te je 26. oktobra težio 3 950 grama. Posljednje vaganje bilo je 11. novembra: 4300 grama i sveukupno je porastao 5 cm. Ono što je problem od samog početka su dnevni podoji koji nisu efikasni tj. beba sisa 3-4 minute aktivno, pa se uspava, zatim je razbudim, opet stavim na dojku i opet ista stvar, tako da nam podoji traju i po sat i više vremena, a beba po završetku i dalje stavlja rukice u usta i ponekad plače. Iz tog razloga sam 22. novembra počela da dajem dohranu misleći da nemam dovoljno mlijeka i on je prihvatio i popije čak i po 90 ml poslije podoja. Noćni podoji su bez problema, sam završi podoj i nastavi spavati. Još da napomenem da po danu ne spava uopšte. Moje pitanje je šta bi mogao biti razlog tako neefikasnog dnevnog dojenja i da li sam uopšte trebala uvoditi dohranu ili da je što prije izbacujem? Želja mi je da što duže dojim. Hvala unaprijed, V. S.

Odgovor:  Poštovana, hvala Vam na pitanju,

Najvažnije u svemu gore navedenom je da beba napreduje. Različiti uzroci mogu da dovedu do slabijeg napredovanja, ali najčešći su vezani za tehniku I snalaženje prilikom hranjenja. Prije samog pronalaženja uzroka neadekvatnog dobijanja na tjelesnoj masi potrebno je isključiti brojne uzroke koje mogu da dovedu do istog. A to se može učiniti najprije pregledom kod Vašeg pedijatra, a zatim je potrebno uraditi neke laboratorijske pretrage (Urin, KKS, Bilirubin). Takođe jako je bitno koliko beba pojede prilikom podoja, da li puni pelenu I kakve su stolice (tečne, pjenušave,žute, zelenkaste, formirane…), da li bljucka ili povraća. Vaša beba je počela da dobija na masi, što je najvažnije I polako dolazite na neophodni mjesečni težinski prirast. Kako bebica bude starija tako će I podoji biti efikasniji. A to, što ste uveli dohranu ne mora da bude ni tako loše, niti ćete vi ostati bez mlijeka. Samo se potrudite da protok na bočicu bude što sporiji da imitira dojenje. I tako još nekih mjesec I pol, a onda uvodimo nemliječnu ishranu pa će biti siguran sam mnogo zanimljivije.

BEBA SA NEMIRNIM NOĆNIM SNOM 

3. Pitanje: Poštovani, beba ima 4 i po mjeseca, a u posljednje vrijeme, kada noću spava, počinje da plače u snu, kao da se uplaši nečega. Kada je uzmem i umirim. ona zaspi nakratko i onda opet počne da plače, traži utjehu i tako nekoliko puta, kao da se uplaši nečega. Da li postoji razlog za brigu i da li može razlog za to da bude majčina nervoza i depresija? Hvala. Mama S.M

Odgovor: Hvala Vam na pitanju,

Vaša beba se nalazi u jednom vrlo turbulentnom periodu, kada se javljaju prve bitnije promjene u njenom životu. Uvodi se nemliječna ishrana, postaje svjesnija njene veze sa majkom,  vrše se pripreme za nicanje prvih zubića, ako već nisu nikli (pojačana salivacija kao i guranje rukica u usta). Ovo posljednje je najčešći uzrok povremenog plača i buđenja u toku noći. Ako se beba brzo umiri nakon što je uzmete u polusjedeći položaj, nemate nekog pretjeranog razloga za brigu.

A što se tiče drugog dijela Vašeg pitanja, sasvim je sigurno da bebe osjećaju majčinsku energiju kako ljubav , toplinu i utjehu, a tako i strah, anskioznost Iidepresiju. Tako da se morate truditi šta ćete pružati!