Da li su steznici nakon porođaja dјelotvorni, sigurni? Da li ih nositi i u trudnoći? Pročitajte detaljnije u nastavku teksta.

Na žalost, malo informacija o samom steznicima dolazi do trudnica. Dok se jedne žene kunu da su im pomogli, druge su vrlo skeptične. To, naravno, može da zavisi od vrste steznika koju su koristile, ali i same muskulature žene i brzine oporavka stomačnih mišića poslije porođaja.

trudnoca pojas

Tokom trudnoće tijelo prolazi kroz mnoštvo promjena. Centar ravnoteže se mijenja kako vam raste trbuščić, a to može dovesti i do bolova u mišićima i zglobovima. Posebno su ugroženi donji dio leđa i kukovi zbog širenja stomačnih mišića. Poslije porođaja ti mišići su opušteni, pa zato se vaš stomak tek malo smanjio. Potrebno je vrijeme, pravilna ishrana i lagane vježbe da biste stomak vratili u prijašnje stanje. Mnogim ženama su i steznici bili od velike pomoći (navodno pomažu da se sve “vrati na svoje mjesto”), ali neki doktori ih ne savjetuju, posebno ako su prečvrsti i preuski.

Tokom trudnoće

Steznici, a češće pojasevi se u trudnoći obično preporučuju onim ženama koje “nose nisko”. Cilj je da podignete trbuh malo i da smanjite bolove u leđima.

Prema nekim tvrdnjama ovi pojasevi smanjuju rizik od naprezanja mišića, ali i otklanjanju dio boli i neugodnosti. Istina jeste da nam prija neka leđna podrška tokom trudnoće, ali doktori više preporučuju pravilno držanje, lagane vježbe jačanja leđa nego same pojaseve.

Neki proizvođači reklamiraju svoje proizvode tvrdeći da mogu i smanjiti pojavu strija u trudnoći.
Ipak, kvalitetni pojasevi, koji su vam udobni mogu biti od velike pomoći ženama koje imaju slabiju kičmu i držanje, obavljaju poslove, koji zahtjevaju mnogo stajanja, koje su se udebljale malo više od preporučenog, koje nose blizance, …
Ipak, ne nosite ih više od par sati na dan. Zašto? Pa, vaše tijelo bi se previše moglo početi oslanjati na njih, a ne na same mišiće. Tako biste ih mogli samo još više oslabiti, umjesto da ih ojačate. Najbolje je da kombinujete nošenje pojasa sa blagim vježbama.

Poslije porođaja

Dok mnoge slavne majke na sav glas viču kako su vratile ravan stomak vrlo brzo poslije trudnoće uz pomoć jakih steznika, medicinari nisu tako blagonakloni. Upozoravaju da bi bar prvih mjesec dana majke trebalo da se posvete isključivo bebi, odmoru i oporavku od porođaja, a ne vježbama i jakim steznicima.

Istina jeste da steznici podupiru stomak, smanjuju bolove u leđima i stabilišu karlične mišiće i pomažu da se kičma stabiliše. Daju podršku stomačnim mišićima i štite unutrašnje organe.

Naravno, važno je i da izaberete pravi steznik. Dok jedne majke tvrde da su uspjele da se jakim i gustim steznikom vrate u formu, druge kažu da je to samo pogoršalo stanje i umrtvilo mišiće.

mama i beba posle porodjaja

Najbolji savjet je da nosite udoban steznik, koji nije pregust i koji vas ne steže (ili posttrudničke duboke gaćice) i to samo par sati u toku dana, a da se vježbama, šetnji uz zdravu ishranu vratite najranije 1,5 mjesec poslije porođaja. Naravno, o vježbama i ishrani se posebno konsultujte sa svojim ljekarom.

Oprez

Prema nekim tvrdnjama najveći problem su preuski i pregusti steznici i prečesto nošenje steznika. To može ostaviti ozbiljne posljedice po vaše zdravlje. Neki preuski steznici mogu dovesti čak do pojave unutrašnjeg krvarenja.

Sačekajte sa oblikovanjem tijela. U prvim mjesecima treba vam biti najvažnije vaše zdravlje, oporavak i beba. Porođaj je, iako lijep, takođe i fizički stresan događaj.