Preteklog vikenda u Dalasu (Dallas) je rođena beba iz transplantirane materice, a riječ je o prvoj takvoj bebi rođenoj u SAD-u.

Vijest je dala novu nadu ženama koje se bore s neplodnošću zbog problema s matericom, a posebnu je nadu pobudila upravo kod žena koje su rođene bez nje. Takav je slučaj bio i s majkom iz ove priče.

Ona je bila jedna od četiri žene kojima je u oktobru 2016. godine, u Medicinskom centru “Bejlori Univerzitet” (Baylor University), transplantirana materica, ali ostale tri žene nisu imale sreće jer zbog slabog protoka krvi transplantacije nisu uspjele. Međutim, kako je transplantacija materice tek nedavno postala aktuelna, stručnjaci spomenutog centra vjeruju da će kroz narednih desetak godina znati puno više o cjelokupnoj problematici te će tada, vjeruju, imati više uspjeha.

Žene mogu tražiti presađivanje materice iz više razloga. Od genetskog poremećaja koji pogađa približno jednu od 4 500 ženske novorođenčadi, zbog djelimične nerazvijenosti vagine i materice što ograničava šanse za prirodnim začećem, do žena koje su tokom života doživjele probleme zbog polipa na materici, imale operacije i slično….

Međutim, transplantacija nije trajna zbog jakih lijekova koje žene moraju piti da im organizam ne odbaci transplantiranu matericu, pa je prvobitna namjera da ostane u tijelu žene dok ne rodi jedno ili dvoje djece.

Više podataka o prvoj bebi u Americi rođenoj iz transplantirane materice još nemamo, ali se uskoro očekuje više informacija o ovom novom modernom čudu medicine.