Jeste li čuli za maca prah o kome se priča uglavnom u superlativima kad su u pitanju njegova ljekovita svojstva? Ukoliko ste sumnjičavi i mislite da su to sve priče za malu djecu mi vam donosimo činjenice vezane za maca prah koje će vas ostaviti bez teksta.

Maca je u stvari korijen koji raste u planinama Anda u Peruu, a kao izvor hrane se koristi stotinama godina unazad. Mnogi Peruanci su ga i u prošlosti, ali i dan-danas korstili u medicinske svrhe. Maca korijen sadrži nutritivno bogate supstance koje ga čine sjajnim sredstvom za uspostavljanje ravnoteže u vašoj svakodnevnoj ishrani.

Ljekovita svojstva maca praha najčešće nisu povezana sa poboljšanem opšteg zdravlja već sa liječenjem mnogih različitih zdravstvenih stanja. Korijen je po izgledu najsličniji renu ili repi. Kad su u pitanju nutritivne vrijednosti sadrži zaista mnoštvo minerala i vitamina koji doprinose opštem zdravlju. Među njima su kalcijum, magnezijum, gvožđe te vitamin C, B1, B2, B6 i B12. Svaki od ovih minerala i vitamina, kao što je već poznato, igra zaista važnu ulogu u dobroj funkcionalnosti organizma.

Pored svega toga, maca sadrži i dvije od tri amino kiseline, bogata je vlaknima kojih sadrži čak četiri puta više nego obični krompir. Pored toga tu je i čak 18 zdravih proteina.

 

maca2

Kako djeluje maca?

Najsnažnija i najdragocjenija beneficija koju nam donosi maca se bazira na njenom uticaju na endokrini sistem. Endokrini sistem je zadužen za pravilnu funkciju žlijezda koje luče hormone u krvotok. Sistem se mijenja i prilagođava različitim okolnostima i otpušta pravilnu količinu hormona i reguliše tjelesne reakcije i funkcije.

Maca prah podstiče tijelo da proizvodi hormone što je samo jedna u nizu dobrobiti. Tom stimulacijom se u krvotok otpuštaju dobri hormoni koji postepeno pomažu regulisanje svih ostalih hormona u organizmu.

Kako maca prah utiče na tijelo?

Maca prah se može koristiti kao tonik za vitalnost i dio sportske ishrane, ali i za jačanje libida. Ova biljka na poseban način balansira proteine, ugljene hidrate, antioksidante, biljne sterole, minerale i vitamine. Upravo tom interakcijom pomaže organizmu da se vrati u savršenu formu. Podiže nivo energije i u ravnotežu vraća čitav endokrini sistem uključujući nadbubrežnu žlijezdu, pankreas, hipofizu i štitnu žlijezdu – glavne regulatore hormona u organizmu.

Ima snažan uticaj na seksualni život kako kod muškaraca tako i kod žena. Iz svega ovoga možemo zaključiti da ovaj prah može biti od velike koristi ženama u menopauzi, svima onima koji su pod stresom, pate od anksioznosti ili imaju problema sa libidom i plodnošću.

Kako uzimati maca prah?

Najbolji način da uvrstite ovaj prah u svakodnevnu ishranu jeste da ga umiješate u smoothie, čaj ili voćni sok, a možete ga kombinovati i sa raznim drugima jelima i pićima.

maca3

Maca prah u tabletama

Odlična alternativa za uzimanje ovog praha su tabletice koje sadrže ista svojstva kao i sam prah. Ukoliko ste veoma zaposleni i nemate vremena da svako jutro pripremate posebne sokove i šejkove onda su kapsule pravo rješenje za vas.

Nije važno iz kog razloga ćete početi uzimati suplemente na bazi ovog korijena, važno je da ćete pozitivne rezultate primijetiti jako brzo. Primijetićete da ste živahniji, bolje raspoloženi i da imate više energije, a gotovo da ne postoji osoba kojoj to u današnje vrijeme nije potrebno i zato obavezno isprobajte ovaj maca prah.