Od udara nezapamćenog vjetra orkanskih razmjera troje ljudi je povrijeđeno u Banjaluci, a na hiljadama objekata širom BiH je pričinjena šteta, dok je u Kneževu, Krupi na Uni, Vlasenici i Bosanskoj Krupi proglašena vanredna situacija.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda RS, u Banjaluci je najjači udar vjetra u istoriji zabilježen u noći s ponedjeljka na utorak, i to od 32,4 metra u sekundi, odnosno 116,64 km na sat, ali ipak Bjelašnica je rekorder po brzini vjetra koji duva u BiH od čak 144 kilometra na sat, zabilježenog u nedjelju.

Kompletan krov od 200 m2 na jednoj stambenoj zgradi u banjalučkom naselju raznio je vjetar, a stanari su proveli besanu noć.

Oni sukazali da jedva čekaju da oluja stane, ali i da strahuju od mogućih padavina jer nisu sigurni koliko će ploča bez krova izdržati.

I stanovnici naselja Čaire, kao i ostali Banjalučani, imali su burnu noć.

Kako su nam rekli stanovnici u zgradi u Omladinskoj ulici na ulazu 91 i 93, vjetar je počeo da uzima danak juče pola sata iza ponoći, te da je najgore bilo oko 2.30.

Objašnjavaju da im je vjetar oborio dimnjak na zgradi, koji je polupao krov (salonit table), a ispred zgrade skinuo je krov sa garaža i oborio četiri drveta.

Penzionerka Persa Trivić (69), stanarka na ulazu 91, kaže da je noć provela budna jer im vjetar jednostavno nije dao sekundu mira.

Stolarija je slaba. Kad vjetar zaduva imala sam osjećaj da će ih izbiti iz zidova, pa sam cijelu noć kao vojnik na straži bila budna i pazila da vjetar ne izbije prozore. Grozna noć”, kaže Trivićeva, koja je i srčani bolesnik.

Dodaje da će ipak brzom reakcijom predsjednika kućnog savjeta Luke Macanovića mirnije prespavati iduću noć.

“Od šest ujutro Luka je na krovu. Sve je uradio kako bi popravio krov i kako nam ne bi kiša ili snijeg, ako počnu padati, napravili još veću štetu”, istakla je ona.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, juče je nakon zasjedanja Glavnog štaba za vanredne situacije kazao da su od ponedjeljka gradske službe bile angažovane na saniranju posljedica olujnog vjetra.

Prema njegovim riječima, u gradu je oštećeno više od 100 privatnih i javnih objekata, više od 60 vozila, a na desetine stabala je porušeno.

Došlo je do oštećenja na objektima i komunalnoj infastrukturi. Najbitnije je da nije bilo ozbiljnijih ljudskih žrtava, a imamo tri povrijeđena lica zbog vremenskih nepogoda”, kazao je Radojičić.

Pored oštećenja na više privatnih kuća, stradao je i krov Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, krov na Kulturnom centru Banski dvor, te krovovi nekih škola i ambulanti.

“Stabla su porušena u dvorištu OŠ ‘Branko Ćopić’ u Boriku, dok je u naselju Karanovac, usljed urušavanja plafona u kući, povrijeđeno jedno lice”, navedeno je iz Gradske uprave.

Dijana Ožegović, portparol Doma zdravlja Banjaluka, potvrdila je da su u protekla 24 časa usljed olujnog nevremena povrijeđene tri osobe.

“Službe hitne medicinske pomoći intervenisale su na autobuskom stajalištu u naselju Obilićevo, Mala pijaca, kada se prevrnula konstrukcija autobuskog stajališta i povrijedila dva lica“, navela je Ožegovićeva.

Na sjednici Gradskog štaba je rečeno da se i dalje prikupljaju podaci o šteti, kao i da dio oštećenja nije ni prijavljen, već su vlasnici sami počeli sa sanacijom. Kako saznajemo iz radnji, juče se tražio crijep više.

Željko Stojanović, portparol Republičke uprave civilne zaštite, rekao je da ljudski životi zasad nisu ugroženi, te da najviše ima nestanaka električne energije, što za sobom povlači nestanak vode.

Mladen Kljaljić, načelnik opštine Krupa na Uni, kazao je juče da intenzitet vjetra slabi, ali da su i dalje bez struje i vode.

Goran Borojević, načelnik Kneževa, kazao je juče da vjetar duva manjim intenzitetom, te da su građani već počeli predavati zahtjeve za sanaciju štete.

Majda Kovač, portparol Federalne uprave civilne zaštite, kazala je da je vjetar s orkanskim udarima, koji se kretao brzinom do 100 km/h, nanio materijalnu štetu u više opština u FBiH.

Vjetar je oštetio brojne krovove zgrada i kuća u svim gradovima i opštinama USK, a kolika je bila njegova jačina svjedoči i to da je na pojedinim mjestima jednostavno čupao drveće iz korijena.

Ministarstvo obrazovanja USK zbog vremenskih neprilika donijelo je odluku da časovi u jutarnjoj nastavi budu skraćeni, dok nastave u poslijepodnevnim satima nije ni bilo.

Gordana Trapić, predsjednica Skupštine opštine Vlasenica, rekla je da je ovu opštinu pogodio snažan olujni vjetar koji se prostirao brzinom do 90 km/h.

“Vjetar je načinio ogromnu štetu na skoro svim objektima u urbanom dijelu grada, kao i na velikom broju objekata u seoskom području, a juče je proglašena vanredna situacija”, istakla je Trapićeva.

U opštini Sokolac je čak 25 sela u mraku. I u Bosanskoj Krupi zbrajaju štetu.

“Stradali su stambeni, porodični i pomoćni objekti, zatim objekti javnih ustanova, preduzeća, dalekovodi, plastenici, pčelinjaci, voćnjaci… Najviše su pogođena mjesta na višoj nadmorskoj visini“, saopštili su iz opštine Bosanska Krupa.

Iz lokalnih zajednica su pozvali građane da prijave štetu.

SAVJETI U SLUČAJU JAKOG VJETRA

Zaklon treba potražiti u čvrstim, zatvorenim objektima ili tik uz njih.

Ne bi trebalo da se krećete blizu saobraćajnica i šina i izbjegavajte kretanje na uzvisinama kao što su krov, zid, merdevine i slično

Potrebno je obratiti pažnju na leteće ili padajuće elemente, ne prolaziti ispod električnih kablova, te paziti na visoka vozila oko sebe kao što su kamioni, kombiji, vozila s prikolicama

Ako ste vozač  usporiti vožnju i volan držati objema rukama.

Izvor: Tim Nezavisnih novina