Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Jasmina Davidović, rekla je danas da ovo ministarstvo podržava napore Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci da djecu koja se liječe u ovoj ustanovi, uključi u sve aspekte života.

“Čestitam upravi i osoblju Zavoda na načinu na koji djecu liječe i omogućuju im školovanje”, rekla je Davidovićeva, koja je danas prisustvovala priredbi koju su povodom praznika Svetog Nikole upriličila djeca sa poteškoćama koja se liječe u Zavodu. 

Prema njenim riječima, tradicionalna dječija Nikoljdanska priredba iz godine u godinu podsjeća na važnost integracije djece sa invaliditetom. 

Vrijeme je nikoljdanskih i novogodišnjih praznika i to je vrijeme darivanja, posjeta i lijepih želja. Došla sam da u ime Ministarstva porodice, omladine i sporta mališanima u Zavodu poželim srećne predstojeće praznike, brzo ozdravljenje i da se po povratku kući uklope u redovno školovanje“, rekla je Davidovićeva. 


Stručni saradnik za odnose sa javnošću u Zavodu “Dr Miroslav Zotović”, Tanja Mandić Đokić, rekla je da je priprema predstave dio rehabilitacionog programa, da je djeca pripremaju sa svojim terapeutima sa željom da zahvale zajednici za podršku koju im pruža. 

Đokićeva je dodala da svake godine tradicionalnoj Nikoljdanskoj priredbi prisustvuju predstavnici Vlade Srpske, grada, institucija i organizacija sa kojima Zavod sarađuje, te da je njihova podrška važna u nastojanju da se ovoj djeci obezbijedi da rastu sa osmijehom i da uslovi u kojima se liječe i rehabilituju budu što bolji. 

“Nikoljdanska priredba je prilika da zahvalimo institucijama i organizacijama koji nam pružaju podršku i da im poručimo da ćemo dobro sarađivati i naredne godine”, rekla je Đokićeva. 

Prema njenim riječima, u Zavodu “Dr Miroslav Zotović” svakodnevno 150 djece dobije rehabilitacioni tretman u ambulanti, dnevnoj bolnici i stacionaru. 

Ona je dodala i da dnevno između 1.250 i 1.300 odraslih pacijenata iz cijele Srpske dobije neku od dijagnostičkih i terapijskih usluga. 

Vaspitač u Dječijem odjeljenju Zavoda Renata Panić rekla je da su sva djeca aktivno učestvovala u pripremi, dok je njih dvadeset direktno bilo uključeno u samu priredbu. 

“Priprema Nikoljdanske priredbe dio je cjelokupnog rehabilitacionog procesa djece, a naš zadatak kao vaspitača jeste da im omogućimo da putem uloga koje smo im podijelili i igre pokažu svoje mogućnosti te da uvide značaj zajedničkog rada i međusobnog dopunjavanja”, rekla je Panićeva. 

Osmogodišnja Anastasija Pljevaljčić rekla je da se sa drugarima zabavljala pripremajući ovu priredbu te predstavu “Snježana i sedam patuljaka”. 

“Bilo je lijepo dok smo se pripremali i brzo smo naučili sve”, rekla je Pljevaljčićeva. 

Petnaestogodišnji Marinko Kasapović izrazio je zadovoljstvo što je baš njemu povjerena uloga patuljka Dobrice, dodavši da je srećan što glumi i da se pripremao za ovu priredbu zajedno sa svojim drugarima. 

Izvor: Srna