Schoolgirls reading a fairy tale together

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske pokrenuo je projekat koji će stvaraocima za djecu omogućiti objavljivanje djela, te ustanovio nagradu za najbolju neobjavljenu knjigu pod simboličnim nazivom “Sovica”.

Rukopise romana, priča ili poezije, autori mogu poslati do 30. marta 2018. godine, a 29. juna biće proglašena najbolja neobjavljena knjiga za djecu. 

Odluku će donijeti stručni žiri koji imenuje direktor Zavoda iz reda književnika, teoretičara književnosti, književnih kritičara ili publicista, saopšteno je iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. 

“Svjesni smo trenute situacije i deficita izdanja književnosti za djecu u Republici Srpskoj i Srbiji, te na ovaj način Zavod proširuje svoju izdavačku djelatnost i onima koji pišu na srpskom jeziku pruža priliku da rukopise knjiga za djecu koji ranije nisu objavljivani, dostave na konkurs”, navodi se u saopštenju. 

Književna nagrada “Sovica” podrazumijeva dobijanje plakete /povelje/ za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, objavljivanje djela u tiražu od 1.000 primjeraka, te autorski honorar od 1.000 KM i 10 primjeraka knjige. 

Pravo učešća na konkursu imaju autori koji stvaraju na srpskom jeziku i koji blagovremeno dostave rukopis, pod uslovom da on nije ranije objavljivan. 

Jedan autor može konkurisati samo sa jednim rukopisom. U slučaju nepoštovanja ovog pravila, sva djela tog autora biće isključena iz konkurencije za nagradu. 

Autori su dužni da najkasnije do 30. marta dostave odštampan rukopis knjige za djecu u tri primjerka, dok se nagrađeni autor obavezuje da rukopis dostavi i u elektronskoj formi. 

Dostavljene rukopise Zavod neće vraćati autorima.

Izvor: Srna