U Srpskoj je za 11 mjeseci ove godine iz saobraćaja isključeno 13.700 vozača zbog prisustva alkohola u krvi, saopšteno je povodom kampanje koja će u RS trajati do kraja januara.

Od 8.700 saobraćajnih nezgoda u ovoj godini, u 897 slučajeva kod vozača koji su prouzrokovali nezgodu, utvrđeno je prisustvo alkohola u krvi, što znači kod skoro svakog desetog vozača, saopštili su iz MUP RS.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Milija Radović, rekao je da alkohol i vožnja ne idu zajedno, ističući da alkohol znatno smanjuje psihofizičku sposobnost vozača.

– Količina od pola promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode za dva puta. Sa jednim promilom alkohola u krvi rizik od nastanka saobraćajne nezgode je sedam puta veći, a kod 1,4 promila čak 20 puta – naveo je Radović.

Kako bi bio smanjen broj pijanih vozača i povećana bezbjednost saobraćaja, u Srpskoje je juče krenula preventivna kampanja “Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti!”. Trajaće do kraja januara, do kada će na snazi biti pojačane mjere kontrole saobraćaja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dragan Bogdanić, rekao je da ovo ministarstvo podržava kampanju i rad MUP, te pomenute agencije.

Prema njegovim riječima, alkohol je zastupljen kod svakog desetog vozača koji je skrivio saobraćajnu nezgodu, a alkohol uz još neka sredstva koja se konzumiraju čini vozača manje sposobnim da upravlja vozilom.

– Fond zdravstvenog osiguranja RS pokreće inicijativu da se, izmjenom zakona, pet odsto od autopremije direktno uplaćuje u ovaj fond. Na taj način, prikupilo bi se oko sedam miliona KM – rekao je Bogdanić.

Dodao je da su troškovi prouzrokovani saobraćajnim nesrećama,  pogotovo onim najtežim, veoma veliki, a način da se naplate sredstava praktično neizvodljiv.

Generalni sekretar Auto-moto saveza RS, Ranko Babić, apalovao je na vozače da, ukoliko budu konzumirali alkohol tokom praznika, koriste alternativni prevoz i da ne sjedaju za volan, a glavni republički tržišni inspektor Borka Surtov, na ugostitelje da alkohol ne prodaju maloljetnicima.

Ovu kampanju već treću godinu zaredom podržava kompanija “Molson kors”.

Uhapšeno 1.500 osoba

Načelnik Uprave policije MUP RS, Dragan Jevđenić, istakao je da je bezbjednost saobraćaja na području Sepske zadovoljavajuća.

– Broj saobraćajnih nezgoda svake godine je u padu za tri do četiri odsto. Broj nezgoda sa povrijeđenim licima godišnje je manji za deset, a sa poginulim licima ove godine manji je za 20 odsto. Tokom 2017.  slobode je lišeno oko 1.500 osoba koje su imale više od 1,5 promila alkohola u krvi, a prošle godine više od 3.500 – rekao je Jevđenić.

Izvor: blicrs