Ljubitelji rekrativnog trčanja uskoro će dobiti još jednu uređenu stazu za trčanje i to nedalako od centra grada. Naime, završen je tender za izvođača radova izgradnje trim-staze u parku Mladen Stojanović, i, zavisno od vremenskih prilika, uskoro bi trebalo da počne njena izgradnja.

Prema urađenom projektu, staza će biti dužine oko 1.200 metara. Širina staze za trčanje biće nešto manje od dva metra, tačnije 185 centimetara, dok će podloga staze biti napravljena od drobljenog sitnog kamena. Ukupna vrijednost ovog posla iznosi 53.470 KM, a izvođač radova će biti banjalučko preduzeće „Vučković eksport import“.

Izgradnja još jedne trim-staze svakako se uklapa u program razvoja sporta od 2018. do 2022. godine, kojim je predviđen i dio pod radnim nazivom „Sport dostupan svima“ – kaže načelnik Odjeljenja za obrazovanje, omladinu, zdravstvo i sport, Dragan Banjac.

Banjac naglašava da će izgradnjom trim-staze u najvećem banjalučkom parku, svi rekreativci dobiti kvalitetan prostor za trčanje i sportske aktivnosti, ali da će ovu stazu moći koristiti i aktivni sportisti za trening.

Uz trim-staze, sljedeće godine je u planu i gradnja dvije teretane u prirodi, i to u naseljima Starčevica i Lazarevo. Plan je da teretana u prirodi na Starčevici bude izgrađena u Bulevaru Desanke Maksimović, na zelenoj površini kod pasarele, dok je lokacija u Lazarevu – Bulevar Milutina Milankovića, u blizini OŠ „Ivan Goran Kovačić“. Inače, za gradnju ovih teretana ispunjen je jedan od osnovnih preduslova, a to je dobijanje lokacijskih uslova.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove podsjećaju da je ove godine uređena trim staza na Banj brdu, te da je naredne godine u planu izgradnja rekreativnih sadržaja na prostoru između Trapista i Banj brda.

-Na Banj brdu smo obnovili trim-stazu, a sada, na inicijativu Atletskog kluba „Banja Luka“ i grupe građana, ulazimo u izgradnju staze za trčanje u Parku Mladen Stojanović. Opredijeljeni smo da, u skladu sa našim mogućnostima, izgradimo i uredimo što više sadržaja koji će omogućiti građanima, a pogotovo mladima da se besplatno bave sportom i rekreacijom – rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, Petar Bilčar.