Ciklami osigurajte period mirovanja, na vrijeme presadite, čuvajte od mraza i pazite da je u prostoru u kojem nije prevruće.

Jedna od najtraženijih zimskih sobnih biljaka sigurno je ciklama. I upravo ovih dana, u kojima je na prvom mjestu potražnje božićna zvijezda, sve češće se traži u rasadnicima i trgovinama cvijeća. Ova višegodišnja biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja pripada porodici Primulaceae (jaglaci).

Prema starim vjerovanjima, ciklama je cvijet iskrenosti, ljubavi, sigurnosti i sreće. Tamo gdje ona raste, zlo nema moći. Ona poravnava račune i izglađuje nesporazume.

Ciklami je potrebna svjetlost, ali ne i jako sunce. Za nju je najbolje mjesto pored prozora ili, između dva prozorska krila u samom prozoru na istočnoj ili sjevernoj strani. Idealan je istočni ili sjeverni položaj, prozor, trijem ili hodnik s puno svjetla. Ako ciklamu stavite na zasjenčeno mjesto, listovi će brzo požutjeti, a cvjetne drške će se izdužiti i postati savitljive.

Ciklama voli prozračne prostorije u kojima temperatura nije viša od 20 stepeni. Najbolje napreduje na sobnoj temperaturi od 18 stepeni.

Zemlja u saksiji za ciklamu mora da bude vlažna. Dovoljno je saksiju sa biljkom staviti u podmetač sa vodom na kamenčiće.

Dok ciklama raste i cvjeta, zaliva se dva puta nedjeljno, a u toploj sobi češće. Dok ciklama miruje na hladnom mjestu, dovoljno je zalivanje jednom nedjeljno.

Ciklama se zaliva odozdo uz spoljni rub mlakom, ustajalom vodom ili kišnicom i pri tome se vodi računa da se ne nakvasi gomolj i nadzemni dio. Ako se suviše zaliva i ako se višak vode zadržava u podmetaču, biljka vene, listovi žute, cvjetovi klonu i počinje truljenje. A, ako se ne zaliva dovoljno listovi će se “objesiti” , a cvjetovi uvenuti.

Ciklama voli vlažan vazduh. Teže se gaji u stanovima sa centralnim grijanjem, zbog niske relativne vlažnosti.

U doba rasta i cvjetanja vodi kojom se ciklama zaliva treba dodavati tekuće mineralno đubrivo namijenjeno cvjetnim vrstama, jednom do dva puta nedjeljno.

U proljeće će ciklama prestati razvijati nove cvjetove, a tada prestaje i njezin rast. Tada joj treba osigurati period mirovanja, smanjiti zalijevanje i čekati dok se ne posuše svi listovi. Čim prođe opasnost od mraza, negdje tokom maja, ciklamu možete iznijeti na balkon ili staviti u vrt. Ne zalijevajte je do sredine ljeta, a kad počne razvijati nove listove, presadite je.

Ciklama se razmnožava iz sjemena ili djeljenjem gomolja starijih biljaka.

Presađuju se mlade ciklame koje su odgajene iz sjemena ili prepolovljeni gomolji starijih biljaka u male saksije, jer ciklama više cvjeta u malim saksijama. Starije biljke se presađuju kada njihovo korijenje počne da izlazi iz saksije, listovi i cvjetovi uvenu, a novi listovi se pojavljuju. Za mlade biljke treba uzeti jedan broj veću saksiju, a za stare saksiju iste veličine.

Ciklami prija što rastresitije i lako zemljište, sastavljeno od šumskog zemljišta i treseta. Možete da je posadite u mahovinastu zemlju, radi održavanja vlažnosti zemlje.

Prašinu sa listova ciklame treba redovno uklanjati mekom, suvom četkicom. Ne preporučuje se korišćenje sjaja za lišće. Uvenule cvjetove i lisne peteljke ne treba rezati, već ih samo lagano zaokrenuti i otkinuti.

Kada ciklama prestane sa cvjetanjem slijedi period mirovanja. Saksija sa biljkom, sa gomoljem i preostalim lišćem treba da se stavi u hladniju prostoriju, manje zaliva i ne prihranjuje.

Kada je njega ciklame pravilna, ova sobna biljka može da traje nekoliko godina i da bude zanimljiv detalj u enterijeru doma.

Savjeti kako njegovati ciklame:

1. Kod presađivanja pazite na gomolj

Kad biljku presađujete, pazite da to bude nakon faze mirovanja, u kojoj ciklamu niste zalijevali. Kad krenu novi listovi, to je znak da je mirovanje završilo i da biljku treba presaditi. Ne zaboravite da je ciklama gomoljasta biljka i da pri sadnji pola njenog gomolja mora ostati iznad supstrata

2. Odaberite dobar supstrat

Kad je presađujete, možete koristiti univerzalni supstrat za biljke, ali ciklama će biti zahvalna ako je presadite u specijalizirani supstrat

3. Voli zračnu vlagu, ali ne i mokro korijenje

Ciklamu pažljivo zalijevajte jer ne voli kad joj je korijenje mokro. Uklanjate li ocvale cvjetove i pazite li da u prostoriji bude odgovarajuća temperatura, ciklama će vam cvjetati i nekoliko mjeseci

4. Tko su štetnici

I ciklama ima svoje neprijatelje, najčešće je napadaju biljne uši. Primijetite li ih na vrijeme, uklonite listove na kojima su se pojavili

5. Što ne valja

Kad su novi listovi mali, a biljka ne cvate, treba je prihraniti. Smežurani i mlitavi listovi upućuju na previsoku temperaturu i suhi vazduh. Direktno sunce listove će spržiti. Kod napada nametnika listovi su izobličeni i ljepljivi, biljku prskajte insekticidom kako biste ih uklonili